You are here

Megváltozik a japán alkotmány!

Megszavazták a parlamentben a II. világháború befejezése óta érvényes alkotmány módosítását. Heves tüntetések Tokióban.

Szeptember 19-én a japán parlament felsőháza megszavazta azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében 70 év után először a japán katonák külföldön is bevethetők lesznek. A parlamenten kívül több tízezer ember tüntetett. Az utóbbi hónapokban szinte napi rendszerességgel tüntetések zajlottak, a japánokra nem jellemző hevességgel. A tiltakozások jelszava volt, hogy meg kell védeni az alkotmányt.

Japán eddigi alkotmánya a II. világháború után, amerikai nyomásra született. Ennek értelmében Japán külföldön nem viselhet háborút, és csak önvédelmi fegyveres erőket tarthat. Ez az alkotmány mára elavult és a szomszéd országok – elsősorban Kína – katonai erőfölényét tekintve Japánt kiszolgáltatottá teszi. Egyszerű példával élve: ha egy ellenséges hajó Japán tengeri határáról lövi az országot, a japán önvédelmi erők vissza se lőhetnek.
Shinzó Abe miniszterlenök a szerint a változás tulajdonképpen Japán katonai biztonságának helyreállítása. Abe és támogatói szerint szükséges volt az eddigi passzív biztonságpolitika átalakítása, az egyre ellenségesebb Kína, illetve Észak-Korea atomprogramja miatt. A szavazás után elmondta, hogy ez szükséges volt ahhoz, hogy megvédjék a japán emberek életét és a békés életmódját.

Ellenzői szerint Abéék az alkotmánnyal és a nemzeti szellemmel szemben mennek, és Japánt belekeverhetik amerikai háborúkba. Japán és az Amerikai Egyesült Államok között ugyanis kölcsönös katonai segélynyújtási szerződés van érvényben. Japán eddig az alkotmányra hivatkozva kihúzhatta magát az USA különféle háborúiból, de ezek után ezt nem teheti. A lakosság attól tart, hogy az amerikai háborúkban golyófogónak fogják használni a japán katonákat.
Ellenzéki politikusok az utóbbi napokban részben adminisztratív eszközökkel, részben a felsőházi munka fizikai akadályozásával próbálták meggátolni, hogy a kormánypártok elfogadják a rendelkezéseket. Az ellenzék vitatkozása csütörtökön dulakodásba torkollott, amikor egy bizottságban szavaztak a módosításokról. Az ellenzékiek ugyanis megpróbálták fizikailag megállítani a kormánypárti politikusokat, hogy azok ne tudjanak szavazni.
A törvény 148 igen, 90 nem szavazattal ment át..

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: