You are here

Megalakult a dzsúdós Sasaki Alapítvány

Az olimpiai bronzérmes Ozsvár András kezdeményezésére létrejött a Sasaki Kichisaburo Alapítvány, amelynek alapítója Nagamija Sodzsi professzor és a Magyar Judo Szövetség (MJSZ).

 

A dzsúdó nem csupán egy sport, sokkal több annál. Ahogy a legtöbb sport ez is tanít valamit az embereknek.

“Nem feltétlenül könnyű pontosan meghatározni a dzsúdót. Legelőször is ez több mint egy sport, fontos eszköze az oktatásnak és ennek megfelelően tanítjuk is Franciaországban. A dzsúdó világában a barátság, a szolidaritás és a tisztelet extrém módon fontosak. Ezek nélkül a sportunk elvesztené minden értékét. Csupán egy küzdelem lenne, amelyben pontokat lehetne szerezni egy szemtől-szembeni meccsen, hogy legyőzd az ellenfeled. A dzsúdó egyáltalán nem erről szól.” – fogalmazott Jean-Luc Rougé, a Francia Dzsúdó Szövetség elnöke.

 A judoinfo.hu portál szerdai tájékoztatása szerint az alapítvány küldetése, hogy a Magyarországon járt első japán dzsúdómester, Sasaki Kichisaburo örökségét megőrizze, továbbá ápolja a japán-magyar kapcsolatokat és lehetőséget teremtsen minden évben néhány tehetséges magyar fiatalnak arra, hogy a sportág őshazájában tanulhassa a dzsúdót.

Sasaki Kichisaburo mester 1906-ban érkezett először Magyarországra, gróf Szemere Miklós meghívására. Célja az volt, hogy hazánkban is megismertesse, népszerűsítse a dzsúdót. Kurzusát közel 60 fővel kezdte, de 4 hónap elteltével igencsak lemorzsolódtak a tanítványok. Akkoriban a mester meg is jegyezte, hogy a magyarokban nincs elég kitartás, így valószínűleg nem fog meghonosodni ez a sport. Ennek ellenére még is csak sikerült a dzsúdót közelebb hozni a magyar emberekhez.

 

Balra Ozsvár András az alapítvány elnöke

Az egyik alapító Nagamija Sodzsi fizikus Sasaki Kichisaburo unokája, aki már korábban is sokat tett a magyar cselgáncssportért és nagyapja örökségének megőrzéséért. Segítségével alapították meg 2011-ben Budapesten a Sasaki Magyar Judo Múzeumot és adták ki felújítva Sasaki mester 1907-ben megjelent magyar nyelvű Djudo című könyvét.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Ozsvár András, tagjai Kovács Antal olimpiai bajnok, az MJSZ szakmai alelnöke és Csörgő Tamás atomfizikus.

 

 

Lékó Eszter

MTI- Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: