You are here

Már a negyedik atomerőmű hibásodott meg Japánban

Újabb erőmű hibásodott meg

Március 11-e óta már a negyedik japán atomerőműben észleltek üzemzavart. Elsőként a 9-es erősségű földrengés és szökőár következtében a fukushimai erőműben történtek robbanások, és súlyos radioaktív sugárzás, amelynek megállítása további 3-6 hónapba is kerülhet. Néhány héttel később ezt követte a szomszéd megyében az onagawai atomerőmű ,meghibásodása. Pár nappal később a niigatai atomerőműben füstöt észleltek, ma pedig a curugai atomerőműben mértek sugárzást.

Utóbbi azért aggasztó, mert az erőmű meghibásodása a Japánt sújtó földrengés sorozattól független. Curuga a fősziget ellentétes (nyugati) partján, Fukui megyében, a fővárostól 450 kilométerre helyezkedik el. A Japán-tenger partján álló atomerőmű üzemeltetője nem a TEPCO, hanem a Japan Atomic Power Co. A két reaktorral működő atomerőműben egy rutinellenőrzés során derült ki, hogy a kettes reaktor hűtővizében megemelkedett a xenon 133-as és a jód 133-as izotópjának a mennyisége. Ennek oka feltehetően, hogy valamelyik fűtőelem cirkónium burkolatán lyuk keletkezett.
Az üzemeltető szerint az üzemhiba egyelőre a környezetre nem jelent veszélyt, de a fukushimai környezeti katasztrófa példája miatt óvatosságból leállítják az erőművet. Arról is döntött, hogy a hűtővíz tisztaságát ezután az eddigiektől eltérően nem hetente, hanem naponta ellenőrzik.

Japán lakosságát egyre jobban aggasztja az ország 72 atomerőművének műszaki állapota. Több szervezett tüntetésen tiltakoztak nem csak a fukushimai atomerőmű folyamatos sugárzása miatt, de a 13 milliós Tokió környékén álló atomerőművek jövője miatt is. Azt szeretnék elérni, hogy a kormány biztonságosabb erőforrásokból biztosítsa az ország elektromos energiáját. A közel két hónapja tartó krízis hatására a kormány is hajlik arra, hogy folyamatos átállással végül naperőművekkel és szélerőművekkel oldja meg a szigetország áramellátását.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: