You are here

Majdnem hason landolt az új utasszállító

 Majdnem hason landolt az új utasszállitó

Okayamában az ANA japán légitársaság vadonatúj gépének leszálláskor csak második kísérletre sikerült kiengedni a futóművet.

A vadonatúj Boeing 787 Dreamlinert két hete állította a légiközlekedésbe Japán második nagy légitársasága. Az ANA 651-es járata 249 utassal a fedélzetén Tokióból repült a nyugat-japáni Okayamába. Leszállásnál nem sikerült kiengedni a futóművet, és félő volt, hogy a gépet kerekek helyett tűzoltóhabbal síkosított füvön “hason csúszva” lehet csak letenni. Ez a veszélye, végső megoldás gyakran jár a repülőgép borulásával vagy kigyulladásával.  Szerencsére erre Okayamában nem került sor, mert a pilótáknak a kézi tartalékrendszer segítségével sikerült kiengedni a kerekeket. A gép biztonságban földre került, senki nem sérült meg.

A műszaki probléma oka egyelőre nem derült ki. A Dreamliner számtalan konstrukciós hibája miatt 3 év késéssel került forgalomba. Pedig szupergépnek és forradalminak számit, mint az első nagytestű gép, amely súlyának több mint felét kompozitanyagok adják, és a gyártó reményei szerint a gép 20 %-kal kevesebbet fog fogyasztani vetélytársainál. Ezenkívül nagyobbak az ablakai, több hely jut a csomagoknak, és a páratartalom jobban szabályozott.


Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: