Ez a Kelet-Ázsiából származó növény már Észak-Amerikában, Európában és Afrikában is elterjedt, és Magyarország egyes körzeteiben is jelentős károkat okoz, mivel gyors szaporodó képessége révén elnyomja a termesztett növényeket és az őshonos gyomokat is – írja az mdpi.com.

Túlzott elszaporodása esetén célszerű herbicideket alkalmazni, de egyszerűbb és olcsóbb a mechanikus irtás. A fertőzött területek helyreállításához pedig a telepítendő növényfajokat gondosan meg kell válogatni, megakadályozva a gyom újbóli kinövését.

Ugyanakkor ezt a növényt sok helyütt gyógyászati célokra is felhasználják, ami a növény magas alkaloida-tartamára utal. Ennek alapján a japánkeserűfű bizonyos részei rovarölő és gombaölő hatást fejtenek ki, és sikeresen felhasználhatók gyógyszerek, bioüzemanyagok, valamint fűtőbrikettek előállításában. A legújabb kutatások pedig azt mutatják, hogy a japánkeserűfű – a benne lévő magas N-tartalom miatt – kiváló szerves trágyaként alkalmazható, miközben a környezetre teljesen ártalmatlan.