You are here

Ma leállt az utolsó japán atomreaktor

Ma leállt az utolsó japán atomreaktor

A mai nap a folyamán leáll a hokkaidói Tomomi atomerőmű. Ezzel az ország energiaszükségletének egyharmadát biztosító 54 atomreaktor kikerült a termelésből.

A mai nap folyamán a Hokkaidói Elektromos Művek megkezdte az ország utolsó működő atomreaktorának (Tomari atomerőmű 3-as számú reaktora) leállítását. Helyi idő szerint délután 5 órakor kezdték meg a szabályzó rudak zónába juttatását, mely megállítja a láncreakciót. A reaktor a hétfői nap folyamán fog teljesen leállni. Ezzel Japán az utóbbi 42 év alatt először marad nukleáris energia nélkül.

A tavaly márciusi földrengésig 54 atomreaktor biztosította az ország villamos energiájának egyharmadát. Félő, hogy ezek teljes kiesése miatt a nyáron áramkorlátozásokra lesz szükség, ami tovább rontja az ipari termelést és a lakosság mindennapi életét.

A fukushimai nukleáris katasztrófa óta a lakosság állandó félelemben él, ezért nem járult hozzá az erőművek újraindításához (miután azokat a 11 havonként kötelező vizsgálatra leállították). Így estek ki sorban a termelésből a reaktorok, a mai nappal immár az utolsó.

Múlt héten Noda Joshihiko miniszterelnök és kormánya engedélyezte az Oi nukleáris erőmű reaktorainak újraindítását, ám ahhoz az üzemeltetőknek még meg kell szerezni a helyi lakosság hozzájárulását. .

Tavaly a miniszterelnök, Kan Naoto kijelentette, hogy Japánnak fel kellene hagynia a nukleáris energia termeléssel. Utódja, Noda Joshihiko is ezt tartaná helyesnek, ám mint mondotta, ezt Japán nem engedheti meg magának. Ám néhány politikus ennél sokkal keményebben fogalmazott. A Demokrata Párt tagja, Sengoku Joshihitó tömeges öngyilkosságot vizionált, ha Japán felhagy a nukleáris energiával. Edano Yukio gazdasági és iparügyi miniszter (a katasztrófa idején kormányszóvivő) óvatosabb, szerinte a biztonság az első, de meg kell győzni az embereket a reaktorok újraindításáról.

 

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: