You are here

Lemondott a TEPCO elnöke

Lemondott a TEPCO elnöke

A mai nap folyamán lemondott Shimizu Masataka, a TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) elnöke. Ezzel a tettével mintegy  elismerte felelősségét a fukushimai atomerőmű hibás válságkezelésért. Lemondásában közrejátszhatott, hogy az előző napokban külföldi lapok megszellőztették az atomerőmű válságkezelésének elképesztő részleteit.

A március 11-i földrengés és cunami következtében használhatatlanná váltak az atomerőmű hibaelhárító berendezései, és a beállt sötétségben az erőmű szakemberei a lakosságnál házaltak zseblámpákért. Külföldi források szerint a reaktorházak későbbi robbanásai és a jelenleg is tartó folyamatos sugárzás elkerülhető volt. Ahhoz csupán a krízis első napján szabadba kellett volna engedni némi sugárzó vízgőzt. Mivel a TEPCO nem merte vállalni a környezet kisebb mértékű sugárszennyezését, pár nap múlva sokkal nagyobb károkat okozott a lakosságnak és visszafordíthatatlan folyamatokat indított be. A későbbiekben az erőmű 30 kilométeres körzetéből 80 ezer lakost kellett kitelepíteni, akik legalább 20 évig nem térhetnek vissza sugárzásnak kitett otthonaikba.

A TEPCO-t azzal vádolják, hogy az intézkedések késleltetésével, illetve a valós helyzet eltitkolásával a magasabb katasztrófa-besorolást próbálta elkerülni. A krízist ugyanis már kezdet kezdetén a legmagasabb kategóriába, a csernobiliivel azonos szintű 7-esbe kellett volna sorolni.

A hazai híradás hiányossága ellenére, vagy inkább éppen azért, egyre hevesebb tüntetések zajlanak a TEPCO és a kormány ellen. Bárhogyan folytatódik az atomkrízis, nem lesz könnyű dolga Shimizu Masataka utódjának.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikekk:
http://interjapanmagazin.com/kan-naoto-a-kormany-vallalja-a-felelosseget/
http://interjapanmagazin.com/katasztrofalis-kommunikacio/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: