You are here

Lemond az Abe-kormány, előrehozott választás következik

Recesszióba csúszott Japán, növekszik az elégedetlenség, feloszlatta a parlament alsóházát Abe miniszterelnök.

Abe Shinzó miniszterelnök nagytávú intézkedéseinek előnyeit nem érzi az utca embere. Abe egyre erősíti az ország sérülékeny honvédelmét és nemzetközi téren sikerült tiszteletet kivívnia hazájának, a lakosság inkább az országon belüli gazdasági intézkedéseire figyel. A miniszterelnökről elnevezett Abenomix gazdasági doktrína keretében a kormány hatalmas összegeket injekciózott a gazdaságba. Ám a pénzt elnyelték a vállalatok és tőzsdei befektetők, s a kisembernek semmi haszna nem lett belőle, a bérek nem emelkedtek. Ez évben a kormány 5%-ról 8%-ra emelte az áfát, ám ez a népszerűtlen intézkedés nem hozta meg a várt eredményt. Nem erősítette a gazdaságot, mert az emberek ennyivel kevesebbet vásároltak, ami recesszióba döntötte az országot.
Abe miniszterelnök rövid sajtóértekezleten jelentette be, hogy e hét végén feloszlatja a parlamentet, és december közepére választást ír ki. Egyben bejelentette, hogy elhalasztja a jövő év októberére tervezett újabb áfaemelést. (A jelenlegi 8%-ról 10%-ra ugrott volna az adó.)
Elemzők rámutatnak a kormányfő kockázatos lépésének hátterére. A miniszterelnök népszerűsége most először esett 50%-alá, ami japán viszonylatban még magasnak számít. Ám várható, hogy az elkövetkező változtatások miatt a két éve regnáló kormányfő és pártja népszerűsége annyit zuhan, hogy ha esetleg kihúzza a hátralévő két évet, újraválasztása kétséges. Most viszont még nagy eséllyel futja a népszerűségükből egy újraválasztásra, és akkor a további négy év felhatalmazás birtokában tulajdonképpen hat évet tölthetnek az ország élén. Bár a hirtelen kiírt választás kockázatosnak látszik, a szétzilált ellenzék a választásig hátralévő egy hónap alatt aligha tudja rendezni sorait. Az is Abe esélyeit erősíti, hogy a japánok nem szeretnek gyakran kormányt váltani. Rossz emlékeik vannak arról az időszakról, amikor egymást követték a 2-3 hónapig, vagy 1 évig regnáló kormányfők, s az átmeneti állapot alatt a gazdaságot a döntésképtelenség és bizonytalanság uralta.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: