You are here

Lékó Eszter: A közlekedés jövője

 Manapság a Maglev-vonatok nagyon népszerűek. A mágneses lebegtetés és hajtás elve, ami a német származású Hermann Kemper nevéhez köthető, már 1934-ben ismert volt. Az 1960-as évektől pedig Németország, Amerika és Japán azt kutatta, hogy hol és hogyan lehetne ezt alkalmazni.

 

A válasz egyszerű: közlekedés! A mágnes vonatok csak annyiban különböznek a hagyományos vonatoktól, hogy ezek a pálya felett lebegnek, kerekek helyett mágneses mező segítségével száguldanak, sebességük akár meg is haladhatja az 500 km/órát, ami gyorsabb is, mint némelyik repülőgép.

Külön pályára van szüksége, amit más szerelvények nem használhatnak. A Maglev-vonatok útját semmi sem keresztezheti, ezért zárt vagy emelt pályára van szüksége. Mindezek miatt óriási költségekkel jár egy ilyen pálya és a vonatszerelvény létrehozása.

Jelenleg Kínában és Dél-Koreában van közforgalomban közlekedő Maglev-vonat. Japánban, Németországban és Amerikában még csak tesztpályákon közlekednek. Japánban 2015-ben új rekord született, amikor a tesztpályán elindított mágnes vonat sebessége elérte a 603 km/órát.

Nagy tervek megvalósítása előtt áll Japán, hiszen 2027-re egy olyan Maglev-vonalat szeretne kiépíteni, ami összekötné a fővárosban lévő Shinagwa állomást Nagoya városával. Ez körülbelül 286 km-t jelent, amit a szupergyors szerelvények 40 perc alatt tennének meg (ma még ezt a távot másfélóra alatt teszik meg a forgalomban lévő vonatok). Később ezt a vonalat meghosszabbítanák Osaka felé.

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: