You are here

Leállítják a Tokió melletti Hamaoka atomerőművet

Leállítják a Tokió melletti Hamaoka atomerőművet

A tragikus kimenetelű március 11-i japán földrengésben meghibásodott fukushimai atomerőmű még mindig sugárzással szennyezi a környezetét. Időközben több japán atomerőműnél is felléptek különféle üzemzavarok, így sugárzás is, amelyet sikeresen lokalizáltak.

Tokió lakosságát egyre jobban nyugtalanítja, hogy egy erős helyi földrengés a főváros melletti atomerőművekben is hasonló veszélyeket generálhat. Elgondolni is szörnyű, mi történne, ha a zsúfolt, 13 millió lelket számláló főváros lakosságát kellene evakuálni. Márpedig az előjelzések szerint a körzetben erős földrengés várható. A Tokió áramellátását biztosító hamaokai atomerőművet éppen a földkéreg három lemezének találkozására építették. Ezért a kormány előrelátásból leállítja a termelést, amíg átalakítással földrengésre és szökőárra biztonságossá teszi a létesítményt. A Csendes-óceán partjára telepített erőmű három reaktorából még kettő működik.

Jelenleg további négy erőmű, és a tsurugai atomerőmű egyik reaktora is áll. A sok termelési kiesés ellenére a kormány átcsoportosítással és a lakosság önkéntes áramtakarékosságával a szigetország áramellátása megoldott.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/mar-a-negyedik-atomeromu-hibasodott-meg-japanban/
http://interjapanmagazin.com/megfekeztek-az-onagawai-atomeromu-szivargasat/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: