You are here

Kriptopénz – Szigorít a japán rendőrség

Az egyre népszerűbb innovatív fizetési eszközök, – mint például a Bitcoin – és azok tranzakciós hálózata egyre nehezebben nyomon követhető a hatóságok számára. A jelenség az egész világot érinti, de a CryptoSlate értesülései szerint, a japán rendőrség egy olyan szoftvert kíván bevezetni, melynek segítségével folyamatos ellenőrzés alatt tudják tartani a blokkláncon folyó tranzakciókat.

Japán kezdetben liberálisan állt a kriptopénzek rendszeréhez. 2017-ben övék volt az első olyan jelentős gazdaság, ami elismerte a Bitcoint, mint hivatalos fizetési eszközt. Azonban ezekkel, a sokszor csak virtuális fizetési eszközöknek nevezett pénzekkel gyakran visszaélések történtek. A rendőrség azt reméli, hogy a szoftver segítségével sikerül visszaszorítaniuk az illegális kereskedelmet és a pénzmosást. A szoftver folyamatosan vizsgálja majd a tőzsdén történő tranzakciókat. A gyanúsnak vélt ügyleteket kigyűjti, majd összeveti a legális tőzsdei folyamatokkal.

A japán tőzsde alapfeltétele a KYC (Know Your Customer) azaz, az „ismerni a fogyasztódat” típusú üzleti szemlélet. Ez annyit jelent, hogy bármilyen, a tőzsdén történő tranzakciót a felhasználó kizárólag okmányokkal történő azonosítás után hajthat végre. Ez jelentősen megkönnyítheti a hatóságok dolgát, hiszen ellehetetleníti az anonimitást. A „névnélküli” pénzmozgásokat ugyan több kriptopénz is lehetővé teszi, mint a Dash, a Monero vagy a Zcash, de ezek Japánban a tiltólistán szerepelnek.

A bevezetésre szánt szoftver fejlesztési és fenntartási költségei jelentősnek mondhatók. Becslések szerint ez az összeg 315.000 dolláros évi kiadást jelent majd, így az ügynökség várhatóan jelentősebb részt fog követelni majd a belügyminisztérium jövőévi költségvetéséből.

Inter Japán Magazin

Nagy Zoltán

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: