You are here

Koreai rakéta és japán riadólánc csődje

 Koreai rakéta és japán riadólánc csődje

Az észak-koreai rakéta egy perc alatt tengerbe hullott, és 34 percet pihent ott, mire a japán hivatalos szervek értesültek a kilövéséről.

Észak-Korea bejelentette, hogy a „nagy vezér”, Kim Ir Szen születésének évfordulójára interkontinentális rakétát lő ki mesterséges hold földkörüli pályára juttatásához. Több ország, elsősorban Japán és Dél-Korea viszont attól tartott, hogy az északi szomszéd valójában atombomba-hordozórakétát tesztel. A környező országokat aggodalommal tölti el az észak-koreai atombomba fenyegetés.

Háború előtt hangulat uralkodott Japánban a rakéta kilövésére várakozva. Tokió utcáin védelmi rakétakilövőket állítottak fel látványosan, s japán tengeri határ mentén felsorakoztak a rakétaelhárító torpedórombolók.
A lakosság a televízióban kapott oktatást meneküléshez arra az esetre, ha a rakéta a japán szárazföldet veszélyezteti. A kormány pedig megígérte, hogy azonnal értesíti a lakosságot amint a koreai rakéta kilövésre kerül. Ezzel szemben időrendi sorrendben április 13-án, péntek reggel a  következők történtek:  

7:40  Phenjan útnak indította a rakétát

7:41  A rakéta a tengerbe hullott

7:42 Washington a kilövésről értesítette Tokiót

8:03 A japán biztonsági központ a külföldi média „meg nem alapozott” híreire hivatkozva
        kiadott egy lakossági figyelmeztetést

8:16   A japán Védelmi Minisztérium a megfelelő helyre továbbította a 24 perce kapott információt

Tehát az észak-koreai rakétakísérlet csúnya kudarcot vallott. A rakéta kilövés után egy perccel már a tenger mélyére került. Az észak-koreai vezetés hivatalosan is elismerte a fiaskót.

Az amerikai haderő a kilövés utáni második percben értesítette Tokiót, de a hír elakadt valahol. A japán védelmi szervek a külföldi médiát böngészve értesültek a rakéta indításáról, és 22 perccel a rakéta tengerbe süllyedése után a kilövés „meg nem erősített” hírével riasztották a lakosságot.

Az amerikaiak értesítése végül 34 perc késéssel elért a japán illetékesekhez.  

Fudzsimura Oszamu kormányszóvivő a média azon kérdésére, hogy miért nem működött a riasztórendszer, így válaszolt: “Ki kell vizsgálnunk, hogy a riasztó üzenetek megfelelőek voltak-e”.

Bár Észak-Korea technikai kísérlete csúfosan megbukott, harci moráljukat bizonyára kárpótolta a technikailag fejlettebb „nagy ellenség” védelmének efféle szervezettsége.

/ A Japan Today nyomán /

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: