You are here

Koreai-kínai felháborodás a japán háborúvesztés imájáért

Yasukuni

Japán kormánytagok jaszukuni-szentélyi imája heves felháborodást váltott ki Kínában és Dél-Koreában. A Japán II. világháborús szerepléséhez köthető intézmény látogatását provokációnak veszi a két szomszéd.

Japánban augusztus 15-én szinte hagyomány a tokiói Jaszukuni-szentélyhez zarándokolni egy imára. A Felkelő Nap Országa a 1945-ben ezen a napon tette le a fegyvert, a Távol-Keleten ezen a napon ért véget a II. Világháború.

A Jaszukuni-szentélyt a Méidzsi-császár alapította 1869-ben az 1853. évi kül- és belháborúban elesettek emlékére. Ám 1945 után mindinkább a II. Világháború japán áldozataira és hőseire emlékezés színhelyévé vált. Veteránok, nemzeti érzelműek imádkoznak és kongatják a kézi-harangot. Ez után sokan átmennek a pár méterre álló Júsú-kan (Hősök Múzeuma) épületébe, ahol az ősi relikviák mellett helyet kaptak a II. Világháború kamikazeinek és neves személyeinek fényképei és használati tárgyai.

A szomszéd országok és a háború győzteseinek felháborodásától kísérve a japán politikusok körében is hagyománnyá vált a szentélybe zarándoklás. Heves kínai és koreai felháborodás kísérte Miki Takeo, Szuzuki Zenko és Nakaszone Jaszuhiro volt miniszterelnökök ill. több miniszter jelképes imáját.

A mai napon Noda Josihiko miniszterelnök intelme ellenére Macubara Dzsin, a japán Nemzeti Közbiztonsági Bizottság elnöke és Hata Juicsiro, a közlekedési, földművelési, területfejlesztési, tengerészeti és turisztikai tárca vezetője is tiszteletüket tették a szentélyben. Megnyilvánulásukat Kína és Dé -Korea egyenesen provokációnak minősítette tekintettel arra, hogy a felújult területi viták miatt az utóbbi időkben mindkét ország viszonya megromlott Japánnal.
Nakano
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: