You are here

Kivonulnak a japán bankok Oroszországból

OB-XE979_smbc_E_20130424002316

A japán bankok tartva attól, hogy az ukrajnai válság miatt a Nyugat még keményebb szankciókat érvényesít Oroszország ellen, fokozatosan kivonulnak az orosz piacról. Ez egyben Tokió válaszát is jelenti a kelet-ukrajnai eseményekre és az orosz hadsereg létszámának a növelésére a Kuril-szigeteken.

A múlt héten a két legnagyobb japán bank, a Sumitomo Mitsui Banking Corporation és a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ is visszalépett tervezett oroszországi ügyletektől. A Financial Times úgy tudja, hogy a Sumitomo Mitsui Banking Corporation az “utolsó percben” szállt ki egy exportfinanszírozási ügyletből, amelyet a Metalloinvesttel, a leggazdagabb orosz nagybefektető, Aliser Uszmanov tulajdonában lévő fémipari csoporttal kötött a Krím orosz annektálása előtt néhány nappal.

A Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ a Tenex nevű orosz uránexportáló céggel tervezett exportfinanszírozási ügylettől lépett vissza. A lap szerint mindez mutatja, hogy az eddig életbe léptetett külföldi szankciók hatása túlterjedt azokon a “feketelistákon”, amelyekre a Nyugat egyes orosz tisztviselők nevét felvette, és e büntetőintézkedések már széles körben érződnek az orosz üzleti szektorban.Ennek kockázatára londoni elemzőházak is felhívták a figyelmet. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcsoport, a Capital Economics közgazdászai legújabb tanulmányukban azt jósolták, hogy az ukrán válság teljes hatása még csak ezután kezd érvényesülni az orosz gazdaságban. A tőkekiáramlás valószínűleg nagy ütemben folytatódik, a gyengébb rubel továbbra is felhajtóerőt gyakorol az inflációra, ami csökkenti a reáljövedelmeket és az alapkamat magasan tartására kényszeríti az orosz jegybankot.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: