You are here

Kivégezték a másik japán túszt is

isis-japan-tusz-Jukava-Haruna-Goto-Kendzsi-terror-iszlam

Annak ellenére, hogy szakértők szerint jól haladtak a tárgyalások, a hétvégén az önmagát Iszlám Államnak nevező terrorista csoport kivégezte a másik japán túszt is. Az incidens azzal járhat, hogy Tokió sokkal aktívabban léphet fel a világban, ami a japán hadsereg esetleges külföldi bevetését is jelentheti.  

Még január 31-én este került fel az a videófelvétel, amelyen Goto Kendzsit – a japán újságírót és a másik túszt – kivégezte az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet. Először Washington és Tokió is “hivatalos vizsgálatot folytatott a felvétel eredetiségéről”, s csak pár órával később ismerte el a Fehér Ház, hogy “a videó magán viseli az Iszlám Állam propagandájának minden jellegzetességét.” Ez azt jelenti, hogy a Guantanamo-i foglyok “egyenruhájába”, vagyis narancsszínű melegítőbe öltöztették Gotot és a brit akcentussal beszélő, a sajtóban csak Dzsihád Johnnak nevezett terrorista hajtotta végre a kivégzést. A hóhér a japán miniszterelnököt hibáztatta a “meggondolatlan döntésért, hogy részt vesz egy megnyerhetetlen háborúban”.

A terrorista szervezet most nem pénzt – 200 millió dolláros váltságdíjat –  kért, hanem Al-Rishawi nevű terrorista szabadon engedését. A nő 2005-ben fel akarta robbantani magát Jordániában egy külföldiekkel teli szálloda mellett. Az al-Kaidának hűséget esküdő terroristanő azonban nem tudta végrehajtani az öngyilkos merényletet, mert a detonátor elromlott. Három társa, köztük a férje, csaknem 60 embert ölt meg, őt magát azonban a jordán hatóságok letartóztatták. A héten már Tokió és Ammán is megegyezett, hogy a terroristát kicserélik Gotóra, sőt a december 24-én fogságba került jordán pilótára is, akinek a gépét lelőtte a “kalifátus”.  Azonban elemzők szerint lehet pont Moaz Kaszaszbeh jordán hadnagy “bekapcsolása a túszügybe” váltotta ki azt a terrorszervezetből, hogy végül lefejezzék a japán foglyot.

Goto kivégzését elítélték a világ vezetői. Obama és Hollande francia elnök, Cameron brit és Abbott ausztrál kormányfő egyaránt szolidaritásáról biztosította Tokiót. Abe Sinzó csak másfél nappal később reagált és ismerte el, hogy dzshadista szervezet lefejezte Szíriában a fogságában lévő veterán japán haditudósítót. A japán miniszterelnök élesen elítélte az iszlamista fegyveresek tettét, és megismételte, hogy Japán a nemzetközi közösség tagjaként kész felelősséget vállalni a terrorizmus elleni harcban. “Ha nem fogunk össze, mert megijedünk a terroristáktól, akkor éppen az fog történni, amit ezek az alávaló terroristák akarnak” – nyilatkozta a hétfői sajtótájékoztatón.

A kivégzés egyik legfontosabb következménye lehet, hogy Japán fokozza a katonai képességeit, valamint komoly változások várhatóak a japán külpolitikában is. A kormány a parlament elé kívánja terjeszteni azt a korábban már élesen bírált törvénytervezetet, miszerint Tokió katonai akciót indíthatna a külföldön veszélybe került állampolgárainak megmentése érdekében. Ezzel még inkább enyhülnének a Japán Önvédelmi Erők mozgásterét korlátozó törvények.

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: