You are here

Kinevezése után 8 nappal egy megjegyzése miatt lemondott a miniszter

 Kinevezése után 8 nappal egy megjegyzés miatt lemondott a miniszter
Kinevezése után 8 nappal egy megjegyzése miatt lemondott Josio Hacsiro kereskedelmi, ipari és energiapolitikai miniszter.

A néhány napja kinevezett tárcavezető több minisztertársával egyetemben a földrengés és cunami-sújtotta területekre látogatott. A fukusimai erőműből kijövet „Figyelem, sugárzást bocsájtok ki!” felkiáltással viccelődött, másnap pedig a kitelepítés miatt lakatlanná vált várost „szellemvárosnak” nevezte. Ezeket a megnyilvánulásait lovagolta meg az ellenzék, a frissen kinevezett miniszter érzéketlenségére és tapintatlanságára hivatkozva.

 

Josio Hacsiro a támadások kereszttüzében lemondásra kényszerült, bocsánatot kérve a japán néptől és Fukushima lakosságától. Noda Josihiko, aki szintén csak néhány napja foglalta el miniszterelnöki székét, a lemondást elfogadta.

Az utóbbi öt évben Japánt hatodik kormánya irányítja. Az előző kormány a természeti és atomkatasztrófa nem megfelelő kezelésébe bukott bele, hiába tett ígéreteket, és áldozott be három magas rangú alkalmatlan vezetőt Kan Naoto volt miniszterelnök.

Utódja nem kis meglepetést okozott, hogy mindezek ellenére kulcsfontosságú pozíciókba kormányzati tapasztalattal nem rendelkező személyeket nevezett ki. A kereskedelmi, ipari és energiapolitikai tálca élére kinevezett és hirtelen leköszönt Josio agrármérnök, aki a farmerek, kisvállalkozók és idénymunkások védelmezőjeként vált ismertté.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: