You are here

Kínai alagút a japán-kínai háborúkból

Kínai alagút a japán-kínai háborúkból

Már majdnem feledésbe merültek a japán–kínai háborúk idejéből származó alagutak, amelyeket a kínai partizánok ástak különleges harcmodorukhoz. Ezek szolgáltak később mintául a Viet Kong földalatti kazamatáihoz az amerikaiak elleni harcukban.

A japán háború alatt Kínában a partizánok rajtaütéséhez és meneküléséhez számos alagutat építettek. Ezek közül legnevesebb az 1937-ben készült, Ranzhuang település alatt húzódó 16 kilométer hosszú járat. Az összesen 300 ezer négyzetméter alapterületű titkos rejtekhelynek a faluközpontból mind a négy égtáj felé van főjárata, amelyekből összesen 24 mellékjárat ágazik le. Ezek a falu minden házához elvezetnek, ahol a kijáratokat igen elmésen tűzhelynél, istállóban, vagy kút szája közelébe rejtették.

A néhány közeli településre is elvezető labirintus központját a falu központja alatt alakították ki. Akad benne főhadiszállás, konyha, ebédlő, pihenőhelyek, raktárak és illemhelyek. A 70-80 cm széles, és mindössze 150 cm magas járatok mennyezetét 2 méter földréteg választotta el a külvilágtól.

Harminc évvel később ez az alagútrendszer lett a modellje Vietnámban az amerikaiak elleni gerilla harcmodornak.

H-guchi
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/konyv-vissza-koreanak/

 

Kapcsolódó cikkek:

http://interjapanmagazin.com/konyv-vissza-koreanak/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: