You are here

Kína katonai támaszpontot épít a déli japán szigetekhez közelében

Kína katonai támaszpontot épít a Japánhoz tartozó, vitatott státuszú Szenkaku-szigetek közelében. Szakértők szerint kemény válaszlépésekre számíthat Japán és az USA részéről.

Új katonai támaszpontot épít Kína a dél-japáni Szenkaku (Tiaojü) szigetek közelében. A vitatott szigetektől 300 kilométerrel északnyugatra, a kínai Csöcsiang tartományhoz tartozó Nancsi-szigeteken már el is kezdte az építkezést. A Nancsi-szigetekre több radarállomást telepít és leszállópályát létesít. Jövőre más, közeli szigeteken is kialakít repülőgép felszállásra alkalmas kifutópályákat. A rohamléptekkel fegyverkező ország indoklása szerint így kívánja fokozni katonai ütőképességét a térségben.

Az épülő kínai támaszpont száz kilométerrel van közelebb a vitatott Szenkaku (Tiaojü) szigetekhez, mint az Okinawán állomásozó – Japán katonai védelmét ellátó – amerikai-japán támaszpont.

Politika szakértők szerint a kezdeményezést Japán és az Egyesült Államok provokációnak tartja, amely kemény válaszlépést igényel. A legújabb történések nem kedveznek a két ország éppen enyhülőfélben lévő viszonyának. Kapcsolatuk a Szenkaku-szigetek, illetve a térségében, a tenger mélyén fekvő hatalmas földgáz és olajmező birtoklása miatt romlott meg. Visszaesett a két ország közötti export-import, amivel mindkét fél sokat veszített, lévén kölcsönösen egymás legnagyobb gazdasági partnerei.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: