You are here

Kína felvásárolja Japán második legnagyobb szigetét

Egy japán író könyve rávilágít, hogy a kínaiak „csendes gyarmatosítás” módjára felvásárolják az ország második legnagyobb szigetét. A könyv nagy port vert fel a szigetországban és a „nagy szomszédnál” is.

 

      Hosszas kutatás előzte meg Miyamoto Maszami legújabb könyvét. Az író ennek eredményeképpen nem kevesebbet állít, mint, hogy az ország északi területei fokozatosan kínai kezekbe kerülnek. „Egyes helyeken nem is hallani már japán beszédet, csak mandarint.”

A földgömbön Magyarországgal azonos magasságban álló, és területben is nagyjából egyező Hokkaidó második legnagyobb szigete Japánnak. A valaha ainu őslakosok lakta sziget ma az ország éléskamrája. A 127 millió lakos főleg innen kapja a tejet, a tejtermékeket és az Ázsiában kenyért helyettesítő rizst. A burgonyánál és számtalan zöldségfélénél minőségi garanciát jelent a „hokkaidói”. A sziget háborítatlan erdei bővelkednek a vadon élő állatokban, itt van az ország legtöbb őze és medvéje. Bár a föld és az épület olcsó, a sziget gazdaságilag stratégiai fontosságú.

Hokkaidói minőségi tejtermékek
                                                                   Hokkaidói minőségi tejtermékek

      Miyamoto Maszami a legnagyobb japán gazdasági napilap, a Sankei Shimbun szerkesztőbizottságának tagja. Ezért másoknál mélyebbre beleláthat egészen kényes gazdasági manőverekbe is.

Könyvében állítja, hogy Kína visszavonhatatlanul megvetette lábát Hokkaidóban. A sziget területéből már 700 km² kínai kézben van. Sok ez, tekintve, hogy a meredek hegyvidékek sem lakhatásra, sem földművelésre nem hasznosíthatók. Az író megjegyzi, hogy az idegen befektetők nem csak itt, de a főszigeten, Honshuban is északtól egészen Tokióig felvásároltak értékes területeket.

Hokkaidó legszebb virágparkja
                                                          Hokkaidó legszebb virágparkja

      Hokkaidó fővárosától, Szapporótól egy órai autóútra áll a Yotei hegy, ami a Fuji-hoz hasonló kiemelt turistacélpont. A kínaiak itt 2 km² területen luxus golfpályát alakítottak ki. De nem csak a jól jövedelmező turizmust vették célba. Az író felhívja a figyelmet arra is, hogy előszeretettel vásárolnak fel termőföldeket, holott ebből az országban sincs elegendő. Arra is figyelmeztet, hogy egyes parcellák japán katonai létesítmények közelében vannak. Miyamoto óva inti a kormányzatot, hogy ha nem kíséri figyelemmel az eseményeket, a külföldi tulajdonosok saját elképzelésük szerint fogják „átrendezni” a szigetet.

Kínai kézben lévő föld a Yotei-hegy lábánál
                                                    Kínai kézben lévő föld a Yotei-hegy lábánál

  A könyv kiverte a biztosítékot a nemzeti érzelmű japánok körében. A kormány azonnali beavatkozását követelték a „gyarmatosítás” megállítására. Megszólalt Kína is, felháborodásának adott hangot a gyanúsítások miatt.

      Tavaly 3 millió kínai turista látogatott Japánba, közülük sokan az északi tartományba.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: