You are here

Holtan találtak a két orosz vadászbombázó balesetének térségében két pilótára

Holtan találtak rá a Japán-tengeren helyi idő szerint szombat hajnalban két pilótára is az orosz légierő két Szu-34-es vadászbombázójának előző napi balesetét követően, egy repülős sorsa továbbra is ismeretlen – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A két pilóta holttestét egyéni, felfújódó mentőtutajukban találták meg, s azzal együtt emelték az éjszakai mentésben részt vevő egyik hajó fedélzetére.

A rossz időjárási körülmények között gyakorlórepülést végző kétüléses vadászbombázók pénteki balesete 35 kilométerre a parttól történt. Az összesen négy főnyi legénység az ütközés után katapultált. Az orosz védelmi tárca korábbi közlése szerint az egyik gép navigátorát sikerült élve kimenteni, őt Habarovszkba szállították egy mentőrepülőgéppel.

A katonai nyomozó hatóság bűnügyi vizsgálatot indított az első feltételezések szerint emberi hiba okozta baleset ügyben.

A Szu-34 egy kéthajtóműves, negyedik generációs, nagy hatótávolságú, nehéz vadászbombázó repülőgép, amelyet a kilencvenes évek elejére fejlesztettek ki a Szovjetunióban, de sorozatgyártása 2008-ban kezdődött meg. Korábban két baleset történt ilyen típusú harci gépekkel. Az egyik 2015-ben volt: egy voronyezsi repülőtéren leszálláskor egy Szu-34-es túlszaladt a leszállópályán, majd felborult. Tavaly júliusban egy ugyanilyen gép csaknem 500 méterrel futott túl a leszállópályán. Mindkét esetben a fékezőernyőket működtető rendszer mondta fel a szolgálatot.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: