You are here

Kazuki és Chisa: A bejelentés

 

 

Chisa és Minori a televízió előtt ültek. Bőröndjeik mellettük álltak szépen egy kupacba téve. Az ikerpár, Kazuto és Aomame csendesen pihentek a babakocsiban. Minden be volt csomagolva. A két barátnő készen állt az utazásra, de valamit szerettek volna megnézni a televízióban, mielőtt még elutaznak Magyarországra.

Hideki a szomszéd szobából ballagott át. Igyekezett teljes közönyt színlelni Minori és Chisa előtt, pedig már alig várta, hogy végre csak az övé legyen a lakás. Ráadásul rábízták Kazukiék lakását is! Még csak januárban avatták felnőtté, máris két lakással rendelkezik! Minori a lelkére kötötte, hogy Kazukiékhoz csak takarítani járjon át. Fél év múlva, ha hazajönnek, patyolattiszta legyen a lakás! Minori igyekezett olyan arcot vágni, mint aki nagyon figyel az anyjára, de gondolatban azt tervezgette, hogy mikorra szervezze az üres lakásban az első bulit a barátaival. Most tekintete a képernyőre tévedt és a két nőre.

–Ilyen gyorsan eltelt egy év?–kérdezte.

–Igen. Talán idén sikerül végre kiszurkolni, hogy ő nyerjen!–felelte Chisa.

Hideki kinézett az ablakon. Egy cseppet sem érdekelte Tokió panorámája. Látja a saját ablakukból is ugyanezt. Egyszerűen nem akarta a képernyőt bámulni. Minden évben ez történik október elején. A két nő szinte odatapad a képernyőre és szurkol. De nem focimeccset és nem vetélkedőt néznek, ahol minden normálisabb ember szorítani szokott valamiért. Ők egy nagy fehér ajtót bámulnak, amely előtt fotóriporterek tömkelege csattogtatja a vakuját. Ez jelzi, hogy mégis valami nagy esemény készül ott a hatalmas hószínű nyílászáró előtt. Hideki tudta, hogy ki van mögötte. Őt csak akkor érdekelte volna ez az egész, ha egy celebre vagy egy híres rocksztárra várna ez a sok ember. Nem is egy híres színész vagy filmrendező érkezik az ajtó mögül.

–Gondolod, hogy idén nyerni fog?–kérdezte Chisa Minorit.

–Az egyik szereplőjéről nevezted el a lányodat! Az a minimum, hogy nyerjen!

Hideki elkezdte forgatni a szemét ezen az okfejtésen és a legszívesebben világgá szaladt volna. Anyja, és Chisa évek óta tűkön ülve várják az irodalmi Nobel-díj bejelentését és a legelvakultabb japán fociszurkoló elbújhat mellettük, annyira beleélik magukat az egészbe. A kedvenc szerzőjük, Murakami Haruki régóta az esélyesek között van, de még nem kapta meg a díjat. Pedig minden évben ő az egyik favorit. Hideki azt is tudta, ha nem Murakami Haruki kapja meg a Nobel-díjat, akkor neki nagyon gyorsan el kell hagynia a lakást, mert egy csalódott nőnél csak két csalódott nőt nehezebb elviselni.

Az ajtó kinyílt és megjelent előtte az, akit annyira vártak. Ő nem élt a tévés vetélkedőkben szokásos trükkökkel. Nem húzta az időt, nem köntörfalazott. Pár mondat után kimondta, hogy ki nyerte az irodalmi Nobel-díjat 2017-ben.

–Ishiguro Kazuo!

Hideki várta a hatást. Néma csend ülte meg a szobát. Erre a három nő közül egyik se volt felkészülve. Hideki az elmúlt évek tapasztalatából kiindulva tudta, hogyha nem Murakami Haruki kapja a Nobel-díjat, akkor menekülni kell a lakásból.

Chisa és Minori egymást bámulták, utána olyan nagyot ugrott mindkettő, hogy Hideki ijedten rohant át a szomszéd szobába és nem értette, hogy az ikrek, miért nem riadtak meg. A szomszéd szobából lábak zaját hallotta. Azt hitte, dühös toporzékolás, mint a tavalyi díjátadó után, amikor Bob Dylan kapta a díjat. Amikor összeszedte a bátorságát és visszanézett, azt látta, hogy a két nála idősebb nő egymást átölelve táncol a teljes értetlenséggel bámuló Kazuto és Aomame előtt.

–A másik kedvenc írónk!

–Japán Nobel-díjas!

Hideki azon töprengett, ha ilyenné válik ő is, miután felnőtté avatták, lehet, hogy jobb lett volna gyereknek maradni.

Miután Chisa és Minori kiörvendezték magukat, taxit hívtak és elindultak a reptérre. Amíg lementek a taxihoz, arról áradoztak, hogy milyen jó, hogy japán származású a Nobel-díjas író.

–Az lenne a legszebb, ha jövőre Murakami Haruki kapná meg!–lelkendezett Chisa!

Hideki lelkesen integetett utánuk. Közben azon töprengett, mennyi esély van rá, hogy két egymást követő évben japán ember nyerje meg az irodalmi Nobel-díjat. Miután kiszámolta magában, úgy döntött, jövő októberre szervez magának valamilyen programot minél messzebb Minoritól és Chisa-tól, mert itt kő kövön nem marad a 2018-as irodalmi Nobel-díj bejelentése után.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: