You are here

Katasztrofális kommunikáció

Katasztrofális kommunikáció

A külföldi kormányok és médiák folyamatosan támadják a hivatalos japán kommunikációt. A japán kormány és a TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) többször bocsánatkérésre kényszerült a külföldnek adott hiányos vagy “pontatlan” információ miatt.

Elsőként kiderült, hogy a cunamit okozó földrengés nem 8,9-es, hanem 9-es erősségű volt. Azt is kénytelenek voltak bevallani, hogy a fukushimai atomerőmű hűtésének leállásának az oka nem a cunami által lerombolt pót-áramellátást biztosító generátorok voltak. A hűtés rendszere már a földrengést sem bírta ki, ami elgondolkoztató az ország 72 atomerőművének állapotát illetően.

A hírügynökségek azt is kifogásolják, hogy a krízis alatt a hivatalos japán kommentárok megtörtént eseményeket úgy állítottak be, amelyek “bekövetkezésének a valószínűsége nem teljesen kizárható”.
A japán rébuszok, a többszörös feltételes mód feldühítette a külföldi médiát, mert – csakúgy, mint a japánok – a szóvirágokból képtelenek voltak kihámozni a valóságot.
A japán híradások hemzsegnek az olyasféle mondatoktól, mint: “Nem nulla a valószínűsége, hogy esetleg az erőművet eredeti állapotába visszaállíthassuk.” Ami persze véletlenül sem jelenthette azt, hogy a felrobbant épület romjai között a megrepedt burkolatú, túlhevült és sugárzó reaktor valaha normálisan működhet.

Egy kommentár arra céloz, hogy a TEPCO igyekszik mielőbb megszüntetni az atomreaktorok
sugárzását, hogy mielőbb elkezdhessék az evakuált lakosság visszatelepítését. Hogy az erősen sugárfertőzött területen mennyi a “mielőbb”, arról a miniszterelnök egyik közeli munkatársa elszólta magát. A kormányfő állítólag belső körökben megerősítette a külföldi szakemberek véleményét, tudniillik, hogy ezekre a területekre a lakosság legalább húsz évig nem térhet vissza.

Híradásunk szerint http://irodalmilap.net/?q=cikk/sugarzasra-holdbeli-gep Fukushimába másfél hete megérkeztek az óriás betonpumpák. Ezek a 70 méter magas gémű, távirányítható óriások hivatottak a túlhevült reaktorok hűtésére és végső bebetonozására. A japán hivatalos sajtóban ennek semmi hírét nem találhattuk, holott a fukushimai kapcsolatunk a helyszínen
látta a monstrumokat.
Miért a titkolózás? Csak találgatni tudunk. Aki pedig a valóságra kíváncsi, a külföldi újságok illegálisan beszerzett hírforrásait böngészi.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/rossz2/  
http://interjapanmagazin.com/minta-bejegyzes-8/
http://interjapanmagazin.com/a-japan-termeszeti-katasztrofa-hirei/
http://interjapanmagazin.com/proba-3/    
http://interjapanmagazin.com/proba-4/
http://interjapanmagazin.com/minta-bejegyzes-3/ 
http://interjapanmagazin.com/minta-bejegyzes-6

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: