You are here

Káoszt okoztak a vasútfotósok

Káoszt okoztak a vasútfotósok

A múlt hétvégén országos botrányt okozott néhány vasútbarát Japánban. Egy különleges vonatot annyian akartak lefotózni, hogy nem fértek el a magasperonon, ezért állványaikkal a nyakukban leugráltak a sinek közé, – ez azonban szigorúan tiltott a szigetországban. Így az eddig csak a bohókás különcöknek számító vasútbarátok átléptek egy határt, amit nem kellett volna.

A “rendkívüli” fotótéma nem volt más, mint hogy egy DD51-es dízelmozdony egy csoport megrendelésére különvonatként húzott 6 szalonkocsit, melyek egyébként gyékény-padlósak (tatamisak). Ez olyan frenetikus dolog, hogy nem szabad kihagyni, gondolták a potyafotósok, de oly sokan lettek, hogy egymás kameráitól már nem látták a vonatot. Ezért valamenyik kitalálta, hogy leugrik az 1 méter magas peronról, és a vágányok közül fotóz. Ezt többen is utánacsinálták. Na, itt állította le a JR WEST személyzete a vasútvonal forgalmát, ami miatt 40 vonat és 130000 utas késett. (Foto: sankakucomplax.com)

Japánban el lehet büntetlenül követni egy-két csínytevést, de a vonatforgalom bárminemű akadályozása nem vicc. És mivel a vasútbarátok nem először lépik át a társadalmi tolerancia határát, az országos média is komolyan foglalkozott az üggyel, és előjöttek a közelmúlt hasonló esetei is.

Az első tokiói könnyű motorvonat utolsó darabjának utolsó menetén is (lásd a kettővel ezelőtti post-ot) voltak afférok, a vasútbarátok ugyanis kizavarták az egyszerű utasokat a kocsikból, mondván, hogy ez egy speciális menet, csak vasútbarátoknak való. És a fotózás sem volt egyszerű… (foto: sankei.jp)

Előkerült egy videó arról is, ahogy egy csapatnyi videózó vasútbarát kishíján idegbajt kap, amikor a kedvenc vonata filmezésekor, amire órákig készültek, megjelenik az előtérben a rizsföldön a farmer kisteherautója, és – látszólag céltalanul – belemászik a felvételbe, majd vissza. És ebben azért – valljuk be – tányleg van valami nagyon vicces 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=k9OJL0c-CBg

De voltak durvább esetek is. Az alábbi videón az látszik, ahogy a vasútbarátok egymásra üvöltözve próbálnak jobb fotós pozíciókat kiharcolni maguknak, nem kímélve azt a vasutast sem, akinek az a feladata, hogy távoltartsa az őrülteket a sinektől.

http://www.youtube.com/watch?v=5SMIgGAHAoU&feature=player_embedded

A videók láttán mintha nem is Japánban lennénk. Nyoma sincs a megszokott udvariasságnak és türelemnek. Nekem szerencsére nem volt ilyen tapasztalatom, amikor gőzmozdonyt fotóztam Ueno állomáson. Akkor is rendben ki voltak feszítve a védőmadzagok, sokan is voltak, de mindenki betartotta a szabályokat, sőt, a vasutas őrök még le is guggoltak, hogy könnyebben lehessen fotózni.

Ács Balázs
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: