You are here

Kan Naoto: Az atomtervet feladjuk!

Kan Naoto: Az atomtervet feladjuk!

A fukusimai krízis kezdete után két hónappal Kan Naoto miniszterelnök hivatalosan is bejelentette, hogy Japán nem épít több atomerőművet. A kormány tavaly még az atomenergia előállításának 50%-os növelését célzó projekt mellett kardoskodott. Ez gyakorlatilag további 27 új atomerőmű építését jelentené. A kormányfő mostani bejelentése elveti ezt a projektet.

A kormány döntésében minden bizonnyal közrejátszott, hogy a fukusimai atomerőmű kezelhetetlen krízise óta egyre több a tüntetés, és a lakosság még a jelenlegi erőművek fenntartását is határozottan ellenzi.

Az ország villamosenergia-ellátását tehát más módon kell biztosítani. Szakértők szerint a megújuló energiaforrások felé kell fordulni, ami tömeges szél- és naperőmű építést jelentene. A megújuló energiaforrásokból nyert energia eddig csak az áramtermelés 3%-át fedezte, holott becslések szerint tengerparti szélfarmokkal 15.000 gigawatt, napelemekkel pedig 69-100 gigawatt áramot lehetne nyerni, ami fedezné Japán teljes áramszükségletét. Mindez azonban hatalmas beruházást és infrastrukturális átalakítást igényelne. Éppen ezért nem kizárt, hogy a meglévő atomerőművek „biztonságosabb” üzemeltetése mellett lobbyzók akarata fog érvényesülni.

Nakano
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/lemondott-a-tepco-elnoke/
http://interjapanmagazin.com/kan-naoto-a-kormany-vallalja-a-felelosseget/
http://interjapanmagazin.com/katasztrofalis-kommunikacio/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: