You are here

Kan Naoto: A kormány vállalja a felelősséget

 Kan Naoto: A kormány vállalja a felelősséget

A március 11-i földrengés ill. az azt követő szökőár mintegy 28 ezer halálos áldozatot követelt, félmillióan veszítették le lakóhelyüket, és az atomerőmű sugárzása miatt 80 ezer fő került kitelepítésre. 

Kan Naoto miniszterelnök bejelentette, hogy a japán kormány a legmesszebbmenőkig vállalja a felelősséget. A fizetendő kártérítés összege elérheti a 100 milliárd dollár értéket is.

 
A cunami által lerombolt települések hajléktalanná vált lakossága, illetve a sugárzásveszély miatt kitelepítettek számára a kormány már megépített 15.200 új szükséglakást. Eddig 175.000 lakos testén végeztek sugárzásmérést, de a megengedett értéknél magasabb sugárzásértéket nem észleltek.

 A szökőár hordalékaként felgyülemlett 25 millió tonna törmelék elhordása folyamatos, de még évekig eltarthat. Tekintettel a megismétlődés mindig fennálló veszélyére, helyébe nemzeti parkot létesítenek.

Legnyomasztóbb probléma a fukushimai atomerőmű sugárzása, amely még hónapokig tarthat. A katasztrófa idejében az erőmű negyedik reaktora üzemen kívül volt, a másik háromnál azonban igen veszélyes folyamatok indultak be.
Eddig az 1. sz. reaktor állapotát sikerült egyértelműen tisztázni. Abban a fűtőrudak teljesen megolvadtak, és az olvadékuk a reaktorburkolat aljára került, ahol a benti hűtővíz maradéka feltehetően hűti. A kinti hűtővíz sugárszennyezettségéből arra következtetnek, hogy az olvadék lyukat olvasztott a reaktorburkolat aljába, és a belső hűtővíz a külsőbe szivárog. A másik két reaktor állapota még nem tisztázott, de feltételezések szerint a fűtőrudak azokban is teljes egészükben megolvadtak.

Az erőmű tulajdonosa, a TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) ígérete szerint júliusban tudják a helyzetet stabilizálni. Jelenleg az 1. sz. reaktor robbanásban megrongálódott épülete fölé egy új épületet emelnek a környezetsugárzás csökkentésére. Ezt a külső munkálatokat elősegítő eljárást azután a másik két reaktorháznál is megismételik. Az erőmű végleges leállítását, és betonszarkofágba zárását januárra tervezik.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin 

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/katasztrofalis-kommunikacio/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: