You are here

Kamikaze motorcsónakra bukkantak a Tetayama-öbölben

 

Egy búvár II. világháborús kamikaze motorcsónakba bukkant. Az is előkerült, aki 7 évtizeddel előtt a csónakot elsüllyesztette.

A japán fősziget, Honsú északi oldalán lévő Tatejama-öbölben a furcsa leletre bukkant egy búvár. Egy propellert, egy motort és egy tartályt fedezett fel a tengerfenéken. Azonosítás után kiderült, hogy egy Sindzsó-tipusú kamikaze motorcsónak maradványaira bukkant.


A rendkívüli lelet hét évtizedig pihent a tenger mélyén

A II. világháború végén a vesztésre álló Japán létrehozta a Különleges Támadó alakulatot. (Japán neve Tokubecu Kógeki-tai, rövidítve Tokkótai). Az öngyilkos bevetésekről elhíresült alakulat külföldön kamikaze néven vált ismertté. Ez volt az első sikeres bevetést végrehajtó repülőraj neve.

A „kamikazek” nem csak 300-500 kiló robbanóanyaggal megrakott repülőgépekkel támadtak. Voltak egy- vagy kétszemélyes mini-tengeralattjáróik, amelyek személyzete semmiképpen nem élhette túl a bevetést. Induláskor a bejárati nyílását kívülről lecsavarozták, s ha a szerkezet nem ütközött az ellenséggel, akkor a személyzettel az oxigénhiány végzett.

A motorcsónakos „kamikazek” járművének tartályát robbanóanyaggal töltötték meg. A gyorsjáratú jármű vezetője azt a parancsot kapta, hogy nagy sebességgel az ellenség hajójának ütközve felrobbantsa azt.

A II. világháborúban a Tatejama öbölben japán kamikaze-központ működött. A háború elvesztésekor Japán-szerte igyekeztek megsemmisítetni a fegyverzetet, hogy az ne kerüljön a győztesek kezére.

A háború során Japán 6200, betonlappal megerősített Sindzsó-motorcsónakot gyártott. A Tatejama-öbölben állomásozó 59-es számú Sindzsó-egység 53 egyszemélyes járműből állott. Erős motorja egy méter hosszú volt, a propellerje 30 cm széles, a tartályába pedig 250-300 kg. bomba fért.


Sindzsó-motorcsónak: Öngyilkos bevetésen ilyenekkel ütköztek az ellenséges hajóknak

Előkerült a most 88 éves Mutó Kacumi, aki annak idején parancsba kapta az öbölben tárolt „kamikaze motorcsónakok” elsüllyesztését. Elmondása szerint annak idején körülbelül húsz ilyen támadó jármű alját fúrták meg.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: