You are here

Kakeibo, a spórolás japán trükkje

A japánban elterjedt „házi gazdasági naplót” már 1904-ben is használták otthoni spórolásra. Használata tudatos vásárlót nevel a rendszeresen túlköltekező állampolgárokból.

A japánok Kakeibo-nak nevezik a 100 évesnél hosszabb hagyománnyal rendelkező módszert, amely tulajdonképpen csak egy egyszerű jegyzetfüzetből indul ki. A füzetben néhány alapvető kérdés és a költségtípusok kategorizálása segít rendszerezni a pénzügyi helyzetedet.

Egy pénzügyi blogger szerint a Kakeibo használata elvileg 35%-os költségcsökkenést is eredményezhet az életedben. Ehhez minden hónap elején a következő kérdéseket tett fel magadnak:

– Mennyi pénzed van?
– Mennyit szeretnél megspórolni?
– Mennyi költesz valójában?
– Hogyan tudnál javítani ezen?

Fontos, hogy a kérdésekre őszinte, minden önbecsapás nélküli válaszokat adjál. Csupán annak ténye, hogy foglalkoztál a problémával, segíthet arra összpontosítani, hogy mire költesz esetleg irreálisan sokat, és a módszer rávilágít arra, min tudnál spórolni. Modern korunkban a jegyzetfüzetet  egy egyszerű Excell-táblázat is helyettesítheti, ha abba minden hónapban bevezeted a bevételeidet és kiadásaidat.

Így is, úgy is sokkal tudatosabban fogsz gondolkodni az anyagiakról, és ez már fél siker!

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: