You are here

Jelentős Mitsuba és NHK Spring beruházások Magyarországon

mitsuba-nhk-logo-kep

Elkészült az MITSUBA Automotive Systems of Europe Autóalkatrész Gyártó KFT, (rövidített nevén: MITSUBA Automotive Systems of Europe Kft.) legújabb üzemcsarnoka Salgótarjánban. A 2016. szeptember 14.-i ünnepélyes átadáson elmondták, hogy az új gyárrészlegen, vagyis az új, 8600 négyzetméteres üzemrész termelésbe való beállításával a 2017 végére beinduló termeléssel duplájára növeli a cég a raktározási és gyártókapacitását. A japán cég az oktatás területén is jelentős szerepet vállal. Támogatásával gondoskodik a jövő szakembereinek utánpótlásáról, vagyis hosszú távon gondolkodik.

mitsuba-logo-kep

mitsuba-megnyito-3-kep-kalapacsokkal

Fotó: MTI, Komka Péter

Hamarosan új gépeket, gyártósorokat fognak telepíteni. A mintegy 1,5 milliárd forintos fejlesztést több minden is indokolta. László Miklósné a Mitsuba Autoalkatrészgyártó KFT gazdasági igazgatója az MTI-nek leadott nyilatkozatában felsorolta: – „Sokkal nagyobb vevői rendelések, szélesedik a paletta, nem csak összeszerelés hanem termék-előállítás is tervbe van véve, az is ide kerül Japánból. Távolabbi terveink közül: – a cég európai központja szeretnénk lenni.” Az új beruházás 150 munkahelyet hoz létre.

Szabó László Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a kormány kiemelt feladatának tekinti, akár Salgótarjánban, akár máshol – ahol beruháznak – legyen elegendő, szakképzett munkaerő. – „Szeretnénk, hogy a gépkocsival illetve tőmegközlekedéssel munkába járóknak az útiköltségébe jobban be tudjon szállni minden cég – adómentesen természetesen – illetve a lakhatásba a munkásoknak, hogyha nem az otthonukból járnak munkába az is meg legyen oldva.”

mitsuba-megnyito-3-kep

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Hino Noboru, a Mitsuba-csoport elnök-vezérigazgatója azt mondta: az új, 8600 négyzetméteres üzemrész megépítése fontos állomása a vállalat 4,3 milliárd forint értékű fejlesztési és bővítési projektjének. Ezzel a raktározási és gyártókapacitás kétszeresére nőtt, amelyet a megrendelések emelkedése indokolt. Az új egységben folyamatosan történik a gépsorok telepítése. Bár a cég jobbára exportra termel, a megrendelők között megtalálható több magyarországi autógyár is, a gyár beszállítói között pedig jelentős arányban vannak magyar vállalkozások. Hino Noboru megköszönte, hogy a magyar kormány 850 millió forint támogatást nyújt a fejlesztéshez.

szabo-laszlo-allamtitkar-kep

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen elmondta, a Mitsuba salgótarjáni bővítése is azt bizonyítja, hogy Magyarország megbízható partner és vonzó befektetési környezetet kínál azoknak a vállalatoknak, amelyek munkahely teremtés céljából kívánnak hazánkba jönni. Az államtitkár azt is elmondta, hogy mára Japán lett a legjelentősebb zöldmezős ázsiai beruházó Magyarországon. Hozzátette: közel 150 japán vállalat van jelen az országban, közülük 47 gyártókapacitással is rendelkezik, ezen cégek összesen 4,5 milliárd dollár befektetést valósítottak meg, és több mint 25 ezer embernek adnak munkát.

A MITSUBA Automotive Systems of Europe Kftt 2001-ben 8 millió € alaptőkével hozták létre salgótarjáni székhellyel, tavalyi árbevétele 76,3 millió €-t (23,8 milliárd Ft-ot) tett ki. A salgótarjáni Mitsuba Automotive Systems of Europe Autóalkatrész Gyártó Kft.-nél jelenleg 370-en dolgoznak. A beruházás tavaly októberi megkezdése óta már 90 új munkahely létesült, a projekt befejezésekor, 2017 végére várhatóan a 150 főt is eléri az új dolgozók létszáma.

mitsuba-es-polgarmester-kep

Az üzemrész átadó ünnepségén részt vett Fekete Zsolt (MSZP) polgármester, valamint a város alpolgármesterei és jegyzője.

A Mitsuba 2001-ben zöldmezős beruházásként hozta létre salgótarjáni gyárát. A kft. alapvetően az európai piacra gyárt és értékesít ablaktörlő és mosó berendezéseket, valamint kényelmi berendezéseket, így elektromos ablakemelőt, kormány szervo-motorokat, elektromos kürtöket. Az export aránya meghaladja a 90 százalékot. A cég partnerei között van a Magyar Suzuki és az Audi győri gyára is, beszállítói között jelentős arányt képviselnek a magyar cégek. A társaság Salgótarján meghatározó munkáltatója.

nhk-logo

A MITSUBA céggel szinte egy időben (2016. szeptember 20) átadták az ugyancsak japán tulajdonú NHK Spring Hungary KFT cég első európai gyárát, méghozzá a Tatai Ipari Parkban. A japán befektető rugókat és lengéscsillapítókat gyárt.

Az új üzemben 2020-ra évente 3 és fél millió lengéscsillapító rugó és 1,2 millió stabilizátorrúd előállítását tervezik. A beruházás értéke 11 milliárd forint, amelyhez a magyar állam közben 886 millió forintos támogatást nyújtott. Az üzem első födémgerendáját tavaly októberben emelték be, ünnepélyes kereteken belül. Az autóipari beszállító cég új rugógyárában, a legmodernebb gyártási technológiát alkalmazzák.

Nishioka Katsuyuki az NHK Spring Hungary Kft. ügyvezető igazgatója akkori, köszöntő beszédében elmondta, hogy az építési munkák szeptemberben kezdődtek, a tartóoszlopok már állnak, a munkák a tervek szerint haladnak, s kifejezte hálás köszönetét a jó együttműködésért és a rengeteg támogatásért a magyar kormányzati tisztviselőknek, a tatai önkormányzatnak és minden közreműködő partnernek. Az ügyvezető tájékoztatott arról, hogy: „A beruházás teljes összegét az NHK biztosítja, s önálló befektetésként ez lesz az első európai termelési központjuk. Ennek oka többek között a jól képzett helyi munkaerő megléte, és Tata szerencsés földrajzi elhelyezkedése, a kényelmes elérhetőség.” Hozzátette, hogy mindezek mellett a tatai városvezetés lelkesedése és hozzáállása is kulcsszerepet játszott abban a döntésükben, hogy a beruházás színhelye Tata legyen. „A legújabb berendezéseket és technológiát alkalmazzuk, hogy vásárlóink bizalmára érdemes termékeket gyárthassunk, és legjobb tudásunk szerint szeretnénk a tatai körzet fejlődéséhez is hozzájárulni” – fogalmazott. Köszöntőjében hangsúlyozta: egész Európába fognak alkatrészeket szállítani Tatáról, és reményeik szerint, az NHK Spring Hungary Kft., működésével a magyar gazdaság növekedéséhez is hozzájárul majd.

kaoru-hatayama-kep

Ugyanakkor Kaoru Hatayama, az NHK Spring Co. Ltd. elnökhelyettese ismertetőjében szintén kiemelte, hogy ez a cég első európai termelési központja. Az Európából érkező megrendelések növekedése miatt döntöttek a beruházás mellett, a jó földrajzi elhelyezkedés és megközelíthetőség miatt választották Magyarországot és ezen belül Tatát.

szabo-laszlo-nhk-mti-foto-bognar-boglarka 

Fotó: MTI, Bognár Boglárka

Szabó László a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az oszlopemelési ünnepségen elmondta: ,,Nagyon jó itt lenni, nem a hőmérséklet miatt, hanem ezért, mert úgy érzem itt tűz ég mindenkiben” „Az NHK Spring Hungary nagyon komoly technológiát hoz Tatára, ahol  lengéscsillapítókat és stabilizátorokat fognak gyártani.” Megnyitó beszédében azt is elmondta, hogy Az európai országokon kívül Japán Magyarország második legnagyobb befektetője. 141 japán cég 25 000 embert foglalkoztat, illetve a kormány befektetés ösztönzési ügynöksége – (tavaly októberben)hét japán vállalkozással folytat tárgyalásokat, amelyek eredményeként összesen 374 millió euró értékű beruházás valósulhat meg és 600 új munkahely jöhet létre.

mr-kazumi-tamamura-director-and-president-of-nhk-spring-co-ltd

Mr. Tamamura Kazumi Director and President, Forrás: NHK Spring Co.,Ltd.

A vállalatcsoport elnöke, Tamamura Kazumi 2015 március elején jelentette be, hogy a megnövekedett európai megrendelésekre reagálva Komárom-Esztergom megyében üzemet építenek, ahol 2020-ra 3,5 millió darab autórugó és 1,2 millió stabilizátor gyártását tervezik. A megnyitó ünnepségen az elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy tapasztalataik szerint rendkívül jól képzett a magyar munkaerő, amelynek segítségével csúcsminőségű termékeket gyárthatnak.

michl-jozsef-polgarmester

Michl József polgármester (Fidesz-KDNP) oszlop emelési ünnepségen adott tájékoztatása szerint a japán NHK Spring autóipari rugókat gyártó vállalat magyar leányvállalata a termelés indítását 2016 májusában tervezi. „Nagyszerű érzés látni, hogy megvalósult egy álom, itt Tatán. Egy több ezer éve lakott helyen, egy több ezer éves kultúra olyan vállalkozása jött létre, amely magas színvonalú szervezettséggel, nagy hozzáadott értéket adó termeléssel, magasan kvalifikált munkaerővel, a legkorszerűbb technológiával, és hosszú távú tervezéssel ad munkát és lehetőséget sok embernek.” „Hosszú évek óta terveztük ezt a beruházást, örülök, hogy létrejött”– nyilatkozta. „Egy magas szintű technológia érkezik városunkba, ahol 8 hektáros területen valósul meg az új gyár működése. Az NHK Spring megjelenése nagy segítséget jelent a munkavállalók szempontjából is, hiszen közel 100 új munkahelyet létesítenek, elsősorban magas iskolai végzettségű szakemberek alkalmazásával.” „Ezáltal azt a tervünket is meg tudják valósítani, hogy a jövőben még több tatai tudjon helyben dolgozni, hiszen ha itt találnak munkát maguknak, több idejük marad a családjukra, és kevesebbet kell utazniuk. Az autóipari beszállító cégek jelenlétének már komoly hagyománya van itt, az új beruházással most ez a kör bővül, aminek a legkézzelfoghatóbb nyeresége Tata számára az adóbevétel növekedése az iparűzési adón keresztül. Az újabb biztos, és hosszútávon befektető, valamint magas értéket előállító cég megjelenése jó példája annak, hogy a befektető, az ipari park tulajdonosai és az önkormányzat milyen módon tud együttműködni abban, hogy egy elképzelés megvalósuljon, az önkormányzat ugyanis az elejétől kezdve részese a projekt létrejöttének, és segítette a feleket mind a területvásárlást tekintve, mind pedig az infrastruktúra megteremtésében”

bencsik-janos-kepviselo-kep-nhk 

Bencsik János országgyűlési képviselő a helyszínen kifejezte köszönetét a kormánynak, és a mögötte álló Befektetés-fejlesztési Ügynökségnek is, hiszen segítségükkel a jelenlegi felállásban és a jogelődökkel együtt immáron 20 éve dolgozhatnak a térség gazdasági fejlesztésén, és a foglalkoztatási helyzet javításán. Külön gratulált Tatának, valamint mindenkinek, aki a beruházás létrejöttéhez munkájával a város részéről hozzájárult, a helyi gazdaság fejlesztése érdekében létrehozott szövetségüket jól és sikeresen tudják működtetni. Továbbá kiemelte: Komárom-Esztergom Megye, Tatabánya és Esztergom központtal, a hazai járműgyártás egyik kiemelt fejlesztési régiója. Hálás köszönet a magyar kormánynak azért, mert látták azt, hogy ebben a térségben érdemes újabb japán befektető letelepedését segíteni, és látták azt is, hogy van szorgalom, tehetség, kitartó munka, amely el kell, hogy nyerje a gyümölcsét, és Tata városa el is nyerte ezt a gyümölcsöt”– fogalmazott a képviselő.

nhk-csoport-kep
Fotó: Ábrahám Ágnes

Az akkori megnyitó és a köszöntők után, az építkezésen helyére illesztették az új gyár egyik födémgerendáját, melyet előtte aláírásukkal látták el a díszvendégek.

nhk-spring-hungary-gyar-kep

nhk-kosuge-jun-ichi-nagykovet-magyar-levente-kep

Kosuge Junichi nagykövet Magyar Levente államtitkárral tárgyal

A mostani átadó ünnepség vendégeként Kosuge Junichi, Japán rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete gratulált az NHK SPRING Kft.-nek az építkezés megkezdéséhez, és elmondta, hogy a cég választása azért esett hazánkra és Tatára, mert a magyar kormány és a város kimagasló támogatást nyújtott Utóbbi többek között segített az építkezésben illetve a megfelelő munkaerő megtalálásában is. Kiemelte, hogy: „A magyar kormány a gyáripar vonzására koncentrál, beleértve az autóipart is, s ennek eredményeképpen már több japán vállalat is teret nyert Magyarországon, de Tatán az NHK lesz az első ilyen japán vállalat, mely különösen meggyőzőnek találta a várostól kapott támogatást.”

kacujuki-nisioka-ugyvezeto-igazgato-nhk-kep

Kacujuki Nisioka, az NHK Spring Hungary ügyvezető igazgatója elmondta, ez a vállalat első európai termelő üzeme, korábban csak egy spanyolországi vegyesvállalaton keresztül jutottak el az általuk gyártott rugók Európába. A társaság egy nyolc hektáros területet vásárolt a tatai ipari parkban, amelyen első ütemben egy 12 ezer négyzetméteres csarnokot építettek fel, 11 hónap alatt.

nhk-targyalas

Fotó: tata.hu

Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy személyesen találkozott másfél évvel ezelőtt Tokióban a NHK vezetésével és ezt követően választották Magyarországot. Az államtitkár akkor a cég nevének említse nélkül közölte, hogy a beruházás értéke elérheti a 15 milliárd forintot és teljes kapacitáson működve 200 új munkahelyet teremthet. Az államtitkár szerint a beruházás nem csak Tata várost, hanem a teljes magyar gazdaságot erősíti. „A társaság az első ütemben 100 embernek biztosít munkát.” Sok milliárdnyi beruházás érkezett csak az elmúlt néhány évben is Japánból hazánkba. Elsősorban persze természetesen az autóipar területén, amelyik amellett, hogy Magyarország legfontosabb gazdasági ágazata, amellett a magyar – japán gazdasági együttműködésnek is a legfontosabb tengelye.” Az államtitkár gratulált a tatai városvezetésnek, amely mindvégig rendkívüli professzionalizmussal kezelte ezt a lehetőséget. Azt is elmondta, hogy: – Magyarországnak, az elmúlt években tapasztalható pozitív gazdasági teljesítményéhez nélkülözhetetlen hozzájárulással bír a japán vállalatok hazai jelenléte, és köszönet jár ezért a felénk irányuló bizalomért.” Tatabánya és Tata közül a kormány a kisebb várost támogatta, mert a megyeszékhelyen már több befektető is megjelent, így a japán vállalat végül Tatán telepedett le

Az NHK az avatás alkalmából kiadott tájékoztatójában közölte: A vállalat 2016 szeptemberében 32 főt foglalkoztat. Honlapja szerint az anyacég, a japán NHK Spring 1939-óta működik a piacon, alkalmazottainak száma meghaladja a 20 ezret. Termékeik között megtalálhatók az autóipari rugók, a vasúti alkatrészek, a beléptető rendszerek, a parkolóházak rendszerei és a számítástechnikai alkatrészek. A 2014-es adatok szerint a társaság törzstőkéje 17 milliárd jen, árbevétele 570 milliárd jen volt. (1 jen 2,3 forint)

Link ajánló:

Japán – magyar gazdasági tárgyalások Tokióban

A Mitsuba cég nagy beruházásokat hoz létre Salgótarjánban

(Forrás: MTI, kormany.hu, salgotarjan.hu, tata.hu, bencsikjanos.hu, hvg.hu, origo,hu, autoszektor.hu, scmonitor.hu, minalunk.hu, regioregia.hu, youtube)

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: