You are here

Japánban soha nem született olyan kevés gyermek, mint 2017-ben

   Minden eddiginél kevesebb gyermek született 2017-ben Japánban az 1899 óta vezetett nyilvántartások szerint – derült ki a kormány által pénteken közölt adatokból.

   Az egészségügyi minisztérium által bemutatott statisztikák alapján az elmúlt egy évben született gyermekek száma 941 ezerre becsülhető, ami 36 ezerrel kevesebb, mint tavaly, és már a második egymást követő évben egymillió alatt volt.

   Az újszülöttek száma 1949-ben tetőzött, 2,7 millió körül.

   Japán népességének zsugorodása vélhetően folytatódik, mivel a halálesetek száma felülmúlja a születésszámot. 2017-ben a tavalyihoz képest 36 ezerrel többen, mintegy 1,344 millióan haltak meg Japánban, ami a háború utáni évek rekordja.

   A minisztérium becslése szerint a 403 ezer fősre becsült természetes népességfogyás a valaha tapasztalt legnagyobb mértékű: az egy évvel korábbi értékekhez képest 72 ezerrel többen haltak meg.

   Abe Sindzó kormányfő ígéretet tett a népességcsökkenés megfékezésére, a gyermekgondozási és oktatási támogatások bővítésének segítségével. A kormány a 2016-os 1,44-es úgynevezett teljes termékenységi arányszámot 2025-re 1,8-ra akarja növelni. A teljes termékenységi ráta azt mutatja, hogy átlagosan hány gyermeke születne egy nőnek az élete folyamán, ha az adott év termékenységi adatai állandósulnának.

   2017-ben a háború óta legkevesebb pár, csupán 607 ezer pár kötött házasságot. Az előző évben 14 ezerrel több pár döntött így.

   Japánban idén átlagosan 34 másodpercenként született egy baba, 23 másodpercenként meghalt valaki és minden 52. másodpercben köttetett meg egy házasság.

/MTI nyomán/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: