You are here

Japánban elhunyt az Észak-Koreába dezertált amerikai őrnagy

Japánban elhunyt Charles Jenkins őrnagy, a hatvanas években Észak-Koreába szökött négy amerikai katona egyike.

1965-ben a Dél-Koreában állomásozó amerikai hadsereg őrnagya, Charles Jenkins, három társával átszökött Észak-Koreába. Attól tartott, hogy a vietnámi háborúba vezényelik ahol az ádáz harcokban sok amerikai katona lelte halálát. Eltervezte, hogy a phenjani szovjet követségen menedékjogot kér, és később fogolycsere keretében visszajut hazájába. Ám a határon átkelve az északi hadsereg fogjulejtette, és közel 40 évig fogságban tartotta. Gyakran megverték, és kegyetlen orvosi kísérleteket végeztek rajta. Sorsa csak akkor fordult jobbra, amikor az új diktátor, Kin Dzsong Il fellendítette a kommunista rezsim filmgyártását. Az őrnagy a kommunista propagandafilmekben a gonosz nyugati ellenséget játszott. Így lett fogolyból filmsztár.

Angolul is tanított, s ott megismerkedett egy japán nővel, akit feleségül vett. A nőt másokkal egyetemben egy észak-koreai tengeralattjáró rabolta el a japán partról. Arra kényszerítették őket, hogy a kommunista rezsim Japánba bevetendő kémeit a nyelvre tanítsák. A két rab házasságukból két leánygyermek született.

2004-ben a japán kormány hosszas egyezkedés után tetemes váltságdíjért visszakapta néhány elrabolt állampolgárát. (Azokat, akiknek a létezését mindaddig a phenjani rezsim felháborodva tagadta.) A japán nő ragaszkodott ahhoz, hogy a teljes családja kövesse, s egy külön megállapodás keretében vele mehetett az őrnagy és két leányuk, akik egyelőre csak koreai nyelven értettek.

Charles Jenkins a dezertálásáért még negyven év elteltében sem kerülhette el a felelősségre vonást. A Japánban állomásozó amerikai védelmi erőknél kellett jelentkeznie, de, hogy ott mi hangzott el, az nem került kívülre.

A család Japánban élt egészen mostanáig, míg a néhai őrnagy 77 éves korában elhunyt. A kommunista rezsimnél töltött évtizedekről memoárja tanúskodik.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: