You are here

Japán zeneszerző nyerte a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

A japán Okamoto Shinsuke kapta az első díjat a komponistáknak meghirdetett idei Bartók Világversenyen. A Zeneakadémia jövő évi rendezvényére december 15-től lehet jelentkezni.

 Élő online közvetítésben 32 országból követték a Bartók Világverseny idei díjkiosztó gálaestjét szombat este. A járványhelyzet miatt zárt ajtók mögött, közönség és a díjazottak nélkül tartott, térítésmentesen nézhető záró rendezvényen a helyezést elnyert művek is elhangzottak az Accord, a Korossy és a Kökény Kvartett tolmácsolásában – közölték a szervezők vasárnap az MTI-vel.

Ezúttal zeneszerzők pályázhattak vonósnégyesre írt műveikkel: 59 országból 348 kompozíció érkezett. A rangos nemzetközi zsűri döntése alapján az ötezer euróval járó első helyezést Kalligráfia Földre és Levegőre című művéért a 33 éves japán komponista, Okamoto Shinsuke kapta, aki ezen felül az együttműködő partner UMP Editio Musica Budapest díját is elnyerte, így kompozíciója a jövő évi verseny középdöntőjének választható darabjai között szerepel.
A háromezer eurós második díjat a koreai Noh Seung Ju kapta Barlanglakó című szerzeményéért, a kétezer eurós harmadik díjat pedig Papel című munkájáért a szintén koreai Kim Jonghoon.

 A zsűri elismerésében részesült Szüts Apor (Morsmordre – Toccata quasi una Fantasia), Jose Gonzalez Granero (2. vonósnégyes – Bezártságban), valamint Brandenburg Ádám (Distances). Utóbbi megkapta az Editio Musica Budapest másik különdíját, így az ő szerzeménye is bekerül a jövő évi Bartók Világverseny repertoárjába.

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyszámú jelentkező bizonyítja: a Bartók Világverseny zeneszerzői fordulója mára beérett. „A fiatal komponisták számon tartják, készülnek rá és erre büszkék lehetünk. Sok kiváló alkotás érkezett, tudott miből válogatni a rangos nemzetközi zsűri.”

Eötvös Péter zsűrielnök, világhírű zeneszerző szerint merész kezdeményezés volt vonósnégyest íratni a fiatal komponistákkal. „Jó vonósnégyest komponálni a legkényesebb feladat, mert ebben a műfajban koncentrálódik a kamarazenélés tudománya” – hangsúlyozta. Hozzátette: a nemzetközi zsűri olyan alapelveket tartott szem előtt, mint az adott kompozíció szakmai színvonala, a vonósnégyes-hangzás teljességére való törekvés. Fontos szempont volt továbbá, hogy a pályázó műve a zenei egyetemek vonósainak lehetőséget adjon elősegíteni a fiatal kvartettek fejlődését és összeforrottságát.

Az elismerések kihirdetése után Vigh Andrea nyilvánosan meghirdette a Bartók Világverseny jövő évi, vonósnégyes együttesek számára kiírt fordulóját, amelyre december 15-től lehet jelentkezni a bartokworldcompetiton.hu portálon. A megmérettetés 2021. október 25. és 31. között fog zajlani a Zeneakadémián.

MTI korrigálva

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: