You are here

Japán tiltás és nemzetközi felháborodás ellenére folytatná a bálnavadászatot

Világszerte egyre nagyobb ellenkezés kíséri a Japán bálnavadászatát. A kihalófélben lévő, veszélyeztetett állatokat nemzetközi megállapodás szerint ma már csak tudományos céllal szabad vadászni. Megeshet azonban, hogy egy év alatt Japán akár ezer állatot is elpusztít kutatásra hivatkozva, miközben illetékesei a bálnahús árusításának bővítését és éttermi étkezésbe való bevezetését tervezik.
A nemzetközi tiltakozás a környezetvédők akcióiban teljesedett ki. A Sea Shepherd szervezet hajóival folyamatosan zavarta a japán bálnavadászatot. A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) általi eltiltásra évekig nem kerülhetett sor, mert nem jött össze a tagországok többségi szavazata. A bálnák leölését ellenzők vádja szerint Japán egyszerűen megvásárolta a kis országok szavazatait. A huzavonát megelégelve Ausztrália a Hágai Nemzetközi Bíróság fordult, amely ez év márciusi határozatában az Antarktisz térségében eltiltotta Japánt a bálnavadászattól. Japán a döntést tudomásul vette, de bejelentette, hogy ez évben fokozza a vadászatot az Antarktisz térségén kívül, 2015-re pedig új stratégiát dolgoz ki a „tudományos célra vadászat” bővítésének elfogadtatására.
Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) közelmúlti ülése Japán bálnavadászatának újraindítása ellen foglalt állást. A delegáltak 35-20 arányú szavazatukkal kimondták, hogy Japánnak tartania kell magát a Hágai Nemzetközi Bíróság döntéséhez. Új Zéland arra szólította fel a tagállamokat, hogy a lehető legszigorúbb tudományos feltételeket szabják Japán „tudományos” célból történő bálnavadászatának.
A nemzetközi közvélemény értetlenül fogadja a távol-keleti ország vehemenciáját. A kibontakozó ellenszenv nem tesz jót Japán megítélésének. Ráadásul a környezetvédők folyamatos ellenakciói miatt a vadászat ráfizetéses. A halászhajók védelmébe komoly anyagi ráfordítással a japán kormány kénytelen volt kísérőhajókat kirendelni. Egyesek szerint a magyarázat a japán lélekben keresendő. A tengeri szigetország nem hajlandó elfogadni, hogy mások mondják meg, mit tehet a tengerben és mit nem.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

Az ENSZ betiltotta a japán bálnavadászatot

Hírdetés
Hírdetés

Az ENSZ nemzetközi bírósága azonnali hatállyal betiltotta Japán bálnavadászati programját az Antarktisz vizeiben.

Az ENSZ nemzetközi bíróságánál Ausztrália kezdeményezett eljárást arra hivatkozva, hogy Japán kihasználja azt az 1946-os törvényt, amely kutatás céljára engedélyezi bálnák vadászatát. Állítása szerint a japánok által levadászott hatalmas mennyiség (2005. óta csak a megölt csukabálnák száma 3.600), nem kutatási, hanem kereskedelmi célokat szolgál.

Az ENSZ 16 tagú nemzetközi bírósága 12 igen, 4 nem arányban megtiltotta Japán bálnavadászatát az Antarktisz vizein. Japánnak vissza kell vonnia minden vadászati engedélyt és nem bocsájthat ki újakat. A döntés végleges, nem lehet fellebbezni. Japán a hírt „mélyen elkeserítőnek” nevezte.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Érdekelheti még:

Ajánlott bejegyzések

%d blogger ezt szereti: