You are here

Japán néhány Észak-Korea elleni szankció feloldását tervezi

CHINA-JAPAN-NKOREA-DIPLOMACY  BEJ970

Az észak-koreai rakétatesztek sem tántorította el a japán vezetést attól, hogy egy bizonyos szintig normalizálja a viszonyát az észak-koreai rezsimmel. Abe Sinzó bejelentette, hogy felold néhány Észak-Koreai szankciót, cserébe azért, hogy Phenjan beleegyezett az 1970-es és 1980-as években elrabolt japán állampolgárok nyomozásának a folytatásába, de az esetleges észak-koreai útjáról még mindig nem beszélt.

Egyelőre még nincs pontos információ azzal kapcsolatban, hogy mely szankciókat törölheti el Tokió, de valószínűleg csak azokat, amelyeket Japán egyoldalúan tart fenn Észak-Korea szemben, nem pedig azokat, amelyeket az ENSZ vezetett be a rezsim ellen. Japán kereskedelmi tilalmat, behajózási korlátozásokat és beutazási tilalmat egyaránt érvényben tart Phenjan ellen., s valószínűleg ezek enyhítését tervezi. Cserébe Phenjan folytatja az elrabolt japánok körüli nyomozást.

Tokió szerint az észak-koreai titkosszolgálatok legalább 17 japánt rabolt el az 1970-es és 1980-as években.Közülük öten 2002-ben visszatérhettek Japánba, s akkor az észak-koreai rezsim váltig állította, hogy nincs több japán állampolgár az országban. Erre most nemrég kiderült, hogy még 12-en élvezik “Észak-Korea vendégszeretetét.” A feleknek ezzel kapcsolatban tavalyelőtt egyszer már majdnem sikerült megállapodásra jutniuk. Az akkori tárgyalásokat követően az Észak-Koreában elhunyt japánok hozzátartozói több alkalommal is látogatást tehettek a katonák sírjánál, de a párbeszéd néhány hónappal később megszakadt Észak-Korea rakétakilövései miatt.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: