Japán-Magyar

Kazuki és Chisa: A Golden Week előtt

2017. április 25. kedd
Írta:
Kazuki és Chisa: A Golden Week előtt

Chisa az asztal mellett ült és a laptopján egy mottainai oldal honlapját nézegette. A mottainai szót úgy lehetne lefordítani magyarra, hogy kár érte. Az ilyen oldalakon olyan tárgyak szerepelnek, amelyre már nincs a tulajdonosának szüksége, de nem akarja kidobni, mert biztos benne, hogy valaki még fogja tudni használni. Szoktak vásárokat is rendezni. Egy mottainai...Tovább »

Kategória: Japán-Magyar |

Kazuki és Chisa: Imamura Szan születésnapja

2017. február 7. kedd
Írta:
Kazuki és Chisa: Imamura Szan születésnapja

Molnár úr megállt az ajtóban és csengetett. Miután Kazuki szélesre tárta előtte a hófehér nyílászárót, gyorsan kibújt a cipőjéből és meghajolt japán munkatársa előtt. Kazuki is meghajolt. –Próbálom átvenni a japán szokásokat.–magyarázkodott Molnár úr. Kazuki arcán egy halvány mosoly jelent meg. Fekete farmert és fekete inget viselt. –Indulhatunk? –Még szeretném ezt a kis ajándékot...Tovább »

Kategória: Japán-Magyar, Kultúra |

Japán magyar szemmel

2017. január 17. kedd
Írta:
Japán magyar szemmel

Több mint harmincöt éve, 1956 október 6-án érkeztem negyvennapos hajóút után Jokohama kikötőjébe, a Felkelő Nap Országába. Így hát életemnek több mint a felét itt töltöttem, mint katolikus pap és egyetemi tanár, japánok között. Az első naptól kezdve otthon éreztem magam, bár egy egészen más világba csöppentem. Hogy ez így történt, annak első oka,...Tovább »

Kategória: Japán-Magyar |

Japán-kínai feszültség

2017. január 15. vasárnap
Írta:
Japán-kínai feszültség

Jungerth-Arnóthy Mihály moszkvai magyar követ jelentései. A Szovjetunió, Nagy-Britannia és az USA vezető politikai körei igyekeznek Japán és Kína között háborút kirobbantani. A Minszeitó párt egyik tagja megkérdezte Teraucsitól, hogy a hadvezetőség elvetette-e a Szovjetunió ajánlatát a megnemtámadási szerződésre vonatkozóan, mire a hadügyminiszter azt válaszolta, hogy a hadvezetés eddig az ajánlat elfogadása ellen foglalt...Tovább »

Kategória: Japán-Magyar, Történelem |

Japán-amerikai barátság

2016. december 30. péntek
Írta:
Japán-amerikai barátság

Az elnökválasztás közeledtével egyre élénkült az USA külpolitikai aktivitása, amint ezt Pelényi 1936. május 9-i jelentése is mutatja. A washingtoni magyar követ William Phillips külügyi államtitkárral beszélgetett, és megjegyezte, hogy az amerikai politika még sohasem érdeklődött a Duna-medence, vagy a legújabb római megállapodás iránt. Phillips az általános európai politikai helyzetet illetően tartózkodó volt, nyíltabban...Tovább »

Kategória: Japán-Magyar, Történelem |

A SIIX Corporation Nagykőrösön építi üzemét

2016. december 4. vasárnap
Írta:
A SIIX Corporation Nagykőrösön építi üzemét

A japán SIIX Corporation a következő nyilatkozatot adta ki az új európai beruházásával kapcsolatban: “Magyarország tagja a V4-nek (Visegrádi Négyeknek), Európa közepén található, amely kedvező földrajzi megközelítést biztosít a kontinens nagyvárosaihoz. Ugyancsak fejleszti a magas minőségű munkaerejét, illetve stabil gazdasági növekedést ért el az elmúlt években, mint Európa egyik reprezentatív termelési központja. Az új...Tovább »

Kategória: Gazdaság, Japán-Magyar |

Államcsíny kísérlet

2016. november 18. péntek
Írta:
Államcsíny kísérlet

1936. február végén a japán bel- és külpolitikai-, valamint a gazdasági helyzetből adódó feszültségek ismét robbanáshoz vezettek. A japán gazdaság dinamikusan fejlődött, azonban ennek akadályát képezték a Japánnal szemben álló országok importkorlátozásai, amelyek súlyosan érintették Japán kivitelét. A Kínától elfoglalt területek pacifikálása hatalmas összegeket igényelt, miközben Japán egyre inkább elszigetelődött a világháborúban győztes, és...Tovább »

Kategória: Japán-Magyar, Történelem |

Abe Sinzó miniszterelnök Kubában tárgyalt

2016. november 4. péntek
Írta:
Abe Sinzó miniszterelnök Kubában tárgyalt

Amióta az elmúlt két évben az Egyesült Államok és Kuba rendezte viszonyát, egyre több külföldi vezető és üzletember jelenik meg a szigetországban. Az Egyesült Államok 54 év után, tavaly újra felvette a diplomáciai kapcsolatokat Kubával, más országokat is a kapcsolatok javítására buzdít. A növekvő turizmus és az amerikai blokád enyhülése ugyanis hatalmas üzleti lehetőségeket...Tovább »

Kategória: Japán-Magyar |

Japán, a mi szemünkkel

2016. november 3. csütörtök
Írta:
Japán, a mi szemünkkel

A Japán Kultúra Napja alkalmából, beszélgetést kezdeményeztem az ismerőseimmel, mi az, ami elsőre eszükbe jut, ha azt mondom, japán, vagy Japán. Egyrészt rácsodálkoztam a tájékozottság széles skálájára, mert magam sem gondoltam volna, hogy az embereket ennyire más és más dolog érdekli. Akár a saját környezetükből, akár a szélesebb világból. Volt, aki az animék, mangák...Tovább »

Cimkék: , , , , , , ,
Kategória: Japán-Magyar, Kultúra |

A verseny, és megjelenési formái

2016. október 25. kedd
Írta:
A verseny, és megjelenési formái

Dr. Fülöp Márta pszichológus (PhD), a Magyar Tudományos Akadémia Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének főmunkatársa, tudományos tanácsadója és az ELTE Pszichológiai Intézetének egyetemi tanára illetve számos tudományos cím birtokosa nem régen több interjút adott fő kutatási tevékenységévéről, a versenyről. Fotó: Szabó Gábor/Origo A versenyt mint önmagát kutatja illetve az ezzel kapcsolatos oktatási tevékenysége során...Tovább »

Kategória: Gazdaság, Japán-Magyar |

Bannerek


Hírlevél

Betöltés...Betöltés...