You are here

Japán fogtapasz szuvasodás ellen

Japán kutatók kifejlesztettek egy mikroszkopikus vékonyságú filmréteget, amely megvédi a fogakat a szuvasodástól és még fehérít is.

Honcu Sigeki, a Kinki Egyetem kutatója mutatta be az általuk kifejlesztett fogtapaszt. Ez lényegében a fogzománc hidroxipatit nevű alkotóeleméből készült vékony, rugalmas lemez, amit a fogakra tapasztanak. A mikroszkopikus lemezkék a fogakon olyan bevonatot képeznek, amely képes védelmet nyújtani a fogszuvasodás ellen. A megoldás alkalmas a fogzománc sérüléseinek javítására, de a fog fehérítésére is.

A kitartó kutatás eredményeképpen sikerül előállítani 0,004 mm vastagságú filmréteget. A tömörített hidroxiapatit tömböket vákuumban lézersugarakkal lövik, hogy részecskéket válasszanak le róluk. A részecskék egy sótömbre hullanak, amely melegítéssel kikristályosítja őket. Ezután a sóalapot vízben feloldják, majd a kristályos részecskéket szűrőpapírra merik és szárítják. Az így létrehozott leheletvékony film már elég erős ahhoz, hagy csipesszel felemeljék.

A film a fogakra helyezve szinte láthatatlanná válik. A rajta lévő miniatűr lyukacskák átengedik a nedvességet és megakadályozzák, hogy a film és a fog között légbuborékok jöjjenek létre. Az eljárás hibája, hogy egy egész napba kerül, mire a film teljesen rátapad a fogakra.

A bevonat szinte teljesen átlátszó, de a kozmetikai fogászat számára fehér színű filmet is lehet készíteni. A kutató szerint a fogtapasz három év múlva már használható lesz a kozmetikai fogászatban, ahhoz pedig öt évre van szükség, hogy a klinikai fogászatban is elterjedjen.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: