You are here

Japán emeli katonai kiadásait

Az új nemzetbiztonsági stratégia szerint a kelet-kínai –tengeri jelenlétének erősítésére Japán megnöveli katonai kiadásait.

A 2014 és 1019 közötti időszakra Japán 5%-al növeli katonai kiadásait. A nemrég elfogadott új nemzetbiztonsági stratégia elsősorban a kelet-kínai –tengeri jelenlét erősítésére törekszik.
Japán eddig elsősorban északi határait biztosította egy Szovjetunióból ill. Oroszországból kiinduló támadás kivédésére. A Kínával mindinkább elmérgesedő szigetvita és a „nagy szomszéd” egyre arrogánsabb szárazföldi és tengeri jelenléte (így a kínai légvédelmi övezetének önkényes kiterjesztése) arra készteti, hogy északról csapatokat csoportosítson át, ezen felül szervezéssel és magasabb haditechnikával is biztosítsa déli határait.

A Szenkaku-szigetek megszállása elleni védekezésként a térségben Japán erősíteni fogja a felderítést és a védekezést. Korai riasztó, és rakétaelhárító rendszereket telepít, megnöveli tengeralattjáróinak jelenlétét, és a szárazföldi erők részeként amerikai mintára „kétéltű” egységeket hoz létre. A haditechnikai beszerzés listáján pilóta nélküli kémrepülőgépek, rakétaelhárító rendszerek és más csúcstechnológiai eszközök is szerepelnek.

A szomszédos országon aggodalommal figyelik Japán fegyverkezését. Attól tartanak, hogy a szigetország visszatér régi hódító politikájához.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: