You are here

Japán drónokkal forradalmasítaná a mezőgazdaságát 📺

Japánnak évek óta komoly kihívást jelent a mezőgazdaságból kieső munkaerő pótlása, így kénytelenek voltak új alternatívák után nézni. A mezőgazdászok választása végül egy érdekes opcióra, a drónra esett. Nézzük, hogy ez az első hallásra bizarrnak tűnő megoldás, hogyan is segíthet be a földeken!

Szakértői vélemények szerint a probléma gyökere elsősorban az urbanizációban keresendő. A mai modern japán társadalom nagy része, sokkal inkább a nagy városokban képzeli az életet, mely jelentős munkaerőhiányt okoz vidéken. Az országban található olyan rizstermelő térség, ahol a mezőgazdaságban dolgozók átlagéletkora 67-68 év.

Hogyan tudja egy drón pótolni a fizikai munkát? – Merülhet fel a kérdés, hiszen valamennyiünk fejében a mezőgazdaság szó hallatán, a kemény, fárasztó munka ugrik be. Voltaképp, viszont mégis képes bizonyos munkafolyamatokat kiváltani a drón, sőt kamerájának köszönhetően egyéb hasznos tevékenységeket is képes ellátni. A drónok alapvető feladatai a növényvédőszerek és a műtrágya elterítése. Az eddigi tapasztalatok alapján remekül vizsgáztak az Ipad-del irányítható szerkezetek, ugyanis míg egy hektárnyi terület permetezése egy embernek körülbelül egy órájába telik, addig a drónnak ehhez mindössze 10 percre van szüksége. További előnyt élvez a gép az emberrel szemben, abban a tekintetben is, hogy sokkal könnyebben jut el olyan nehezen elérhető területekre, mint a hegyoldal.

Ezek a térképes szoftverrel felvértezett drónok átlagosan 8-10 literes tartályokkal repülnek (mely körülbelül egy hektárra elegendő) és közel 20 km/h-s sebességgel repülnek. A permetezés mellett komoly tényezőnek számít a kamerarendszerük, hiszen ennek segítségével a gazdák olyan könnyedséggel gyűjthetnek be gazdálkodással kapcsolatos információkat, melyet korábban nem tehettek meg. Ilyen újításnak számít például a képek számítógépes analízise, ami megmutatja a gazdálkodóknak, hogy hol nem egyenletes a növekedés.

Az új „munkaerő” darabja 4 millió jenbe, azaz körülbelül 10 millió forintba kerül. A drónok ezzel az árral jócskán alá tudtak menni a 15 millió jenre becsült rádiós irányítású mini helikoptereknek. A fent említettek alapján, valóban reálisnak tűnhet az elemzők jóslata, miszerint a drónok bevezetése a mezőgazdaságba, pozitívan hathat az iparágra a jövőben.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: