You are here

Japán büntetőintézkedések Oroszország ellen

Április 29-én, egy nappal az újabb USA és EU. szankciók kihirdetése után Japán vízumkorlátozást rendelt el 23 orosz állampolgár számára.

A japán külügyminisztérium egyelőre nem hozta nyilvánosságra annak a 23 orosz állampolgárnak a nevét, akikre vízumkorlátozást vezetett be az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió hasonló szankcióinak bejelentését követő napon. Jelezte azonban, hogy a szankciója ezeken a korlátozásokon alapul, tehát feltehetően azonos, vagy nagyban egyező azokkal. A helyi média szerint a lista kormánytisztviselők nevét tartalmazza. A szankciókat Oroszország ukrajnai külpolitikája váltotta ki, elsősorban a Krím „visszatérítése”, illetve a donyeci orosz „nemzeti villongások” gerjesztése.

A japán külügyminiszter, Kisida Fumio a tokiói Narita nemzetközi repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján így nyilatkozott: “Fel kell szólítanunk Moszkvát, hogy fékezze magát és cselekedjen felelősen!”. Az orosz külügyi szóvivő, Alekszandr Lukasevics jelezte, hogy a japán intézkedések nem maradnak válasz nélkül. Ezzel ismét befagyni látszik a két ország enyhülésben lévő viszonya. Tudvalévő, a II. világháború végén a Szovjetunió a két ország közötti megnemtámadási egyezményt megszegve megszállta a lefegyverzett Japán északi szigeteit. Mivel azok visszaadásáról nem hajlandó tárgyalni, a II. világháború után a két ország mindeddig nem kötött békét. A japán szankciók megtorpedózták az elmúlt hónapokban beindult politikai enyhülést. Ezzel kapcsolatban Lukasevics leszögezte: “Ezt az ügyetlen lépést nyilvánvalóan külső nyomás hatására hozták, és ellentétes az Oroszországgal való kapcsolatok fejlesztésének fontosságáról tett tokiói kijelentésekkel. Nem győzzük hangsúlyozni: ellentétest hatást vált ki, ha a szankciók nyelvén beszélnek velünk.”

Tanaka
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

Kivonulnak a japán bankok Oroszországból

Növekvő orosz katonai jelenlét a Kuril-szigeteken

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: