You are here

Japán a Dél-kínai-tenger békéltetője

Japán a Dél-kínai tenger békéltetője

Japán a Dél-kínai-tenger békéltetője

Japán békítőként lép fel a Dél-kínai-tenger mintegy 30 kis szigetecskéjének birtoklási vitájában. Kína történelmi hagyományokra hivatkozva magának követeli a kiaknázatlan olajban gazdag területeket.

A dél-kínai-tengeri jelentéktelen, ámde olajban gazdag Spratly-szigetek és Paracel-szigetek környékén számtalan ország érdekei ütköznek. Igényt tart rájuk A Brunei Szultánság, a Fülöp-szigetek, Malajzia, Tajvan és Vietnám is, de leginkább Kína.

A Fülöp-szigetek olajkutató hajóját a térségben kínai őrhajók távozásra szólították, s ezzel csak akkor hagytak fel, amikor egy katonai gép érkezett a kutatóhajó megsegítésére. Vietnám is panaszt emelt a kínai hadsereg ellen, amely az említett vizeken gyakorlatozva megsértette országa szuverenitását. Kína előszeretettel foglal le a térségben halászbárkákat, hadserege pedig gyakorlatokat tart annak demonstrálására, hogy az említett szigeteket – történelmi hagyományokra hivatkozva – magáénak tekinti.

A környező országok mind hevesebben reagálnak a kínai fellépésre. Az elmérgesedett helyzetben Japán arra próbálja rávenni az érdekelteket, hogy a nemzetközi rendelkezések alapján oldják meg a tulajdonjogi vitát.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

Japán Védelmi Minisztérium: Orosz bombázógépek provokáltak

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: