You are here

Ismét sugárszennyezett víz szabadult ki a fukusimai atomerőműből

Nagy mennyiségű sugárszennyezett hűtővíz került a szabadba a sérült fukusimai atomerőműből. A japán kormány szerint az összes kárigény 13 ezezer milliárd forint.

Röviddel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakvéleménye után – mely szerint a meghibásodott fukusimai atomerőműben jelentős előrelépések történtek -, ismét nagy mennyiségű veszélyes hűtővíz került a szabadba.

Az erőművet működtető TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) a reaktorok hűtésére használt, több százezer tonna sugárszennyezett vizet óriás-betonkonténerekben tárolja. Az elmúlt hónapokban emberi és műszaki hiba következtében ezekből tucatnyi alkalommal került a szabadba a veszélyes folyadék. A legsúlyosabb esetben 300 tonna radioaktív sugárszennyezett víz folyt a tengerbe.

A TEPCO közleménye szerint a konténereken most három új rés keletkezett, amelyeken keresztül további 1,6 tonna, a radioaktív stroncium biztonsági értékének kilencszeresét tartalmazó víz folyt el.

A sugárzó erőmű lebontási munkálatainak elhúzódása miatt a japán kormány bejelentette a lebontás finanszírozásának irányelveit. Ezek szerint a TEPCO köteles megtéríteni a 2011. márciusi atombaleset érintettjeinek kárát, mintegy 5,5 milliárd yent (13 ezer milliárd forint), a kormány pedig a 1.100 milliárd yennel (2.500 ezer milliárd forint) járul hozzá a sugármentesítéshez és 5-9 milliárd yen (12-21 ezer milliárd forint) kamatmentes kölcsönt biztosít a TEPCO számára a költségek fedezésére.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/?s=sziv%C3%A1r
http://interjapanmagazin.com/szivargas-fukushimaban/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: