You are here

Ismét lekapcsolnak két atomerőművet, így az 54-ből már csak három fog működni

Hat év alatt 54-ről ötre csökkent a működő japán atomreaktorok száma, most abból is bezárnak kettőt.

 

   A két leállítandó reaktor üzemeltetője, a Kansai Electric Power jelezte, hogy a magas költségek miatt azokat nem gazdaságos korszerűsíteni, ezért 2019-ig mindkettőt végleg leállítja. Az ország közepén, a Fukui megyében Oiban működő két reaktor nem felel meg a Fukusimai atomkatasztrófa után megszigorított biztonsági előírásoknak.

Az Oi atomerőmű

   Az üzemeltető azt is közölte, hogy a közel negyvenéves reaktorok felújítása 830 milliárd yenbe, vagyis 6,2 milliárd euróba kerülne.

   A rekatorok egyenként 1175 megawattot termelnek. A fukusimai atomkatasztrófa előtt az országban 54 atomerőmű működött. Ezek nem feleltek meg a katasztrófa után megszigorított biztonsági követelményeknek, ezért sorban leálltak. Egyeseket a fejlesztések elvégzése után a lakossága hozzájárulásának hiányában nem helyezhettek üzembe. Később a kormány egy jogi csavarral a lakossági beleegyezést megkerülte, de a legtöbb erőmű a technikai hiányosságok miatt nem termelhet.

Japán folyamatosan fejleszti a megújuló energiával – főleg napenergiával – történő áramtermelést, de az sokkal költségesebb és kisebb teljesítményű a nukleáris megoldásnál.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: