You are here

Így verte át két professzor az egész világot

Hamis kutatási eredményeket tartalmazó tanulmányokat publikált éveken keresztül a Japán egyik vezető felsőoktatási intézményének számító Tokiói Egyetem két kutatója – jelentette be az intézmény.

Az ügyben érintett öt tanulmány 2008 és 2015 között jelent meg egyebek között a Science és a Nature című tudományos folyóiratokban. Társszerzőik az egyetem Molekuláris és Sejtes Biotudományi Kutatóintézetének (IMCB) professzoraként dolgozó Watanabe Josinori, valamint az említett időszakban társkutatóként tevékenykedő Tanno Judzsi voltak.

     Watanabe 2015-ben elnyerte az Aszahi Sinbun japán napilap díját a tudomány területén végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként.

     A Tokiói Egyetem Watanabe többi tanulmányát is felülvizsgálja, és utána dönt a professzor büntetéséről. Az intézmény továbbá megbeszéléseket folytat a japán oktatási minisztériummal annak a kutatási támogatásként kapott 1,5 milliárd jennek (3,5 milliárd forint) a visszaszolgáltatásáról, amelyet Watanabe laboratóriuma kapott az öt tanulmány elkészítésére.

     “Ez egy rendkívül sajnálatos eset. Muszáj lesz kidolgoznunk új szabályokat és módszereket a hasonló incidensek megelőzése érdekében” – mondta Fukuda Hiroo, az egyetem rektorhelyettese. Az intézmény 22 tanulmány felülvizsgálatát kezdte meg 2016-ban, miután egy névtelen forrás felhívta a figyelmet a dokumentumokban lévő hamis adatokra, és a helytelen kutatási eljárásokra.

     A 17 másik tanulmányban nem találtak hamis adatokat.

 

/MTI nyomán/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: