You are here

Így spórol Japán

Japán a környezetvédelemben is az élen jár. A vécé-kézmosó kombináció elsőre kicsit érdekesen csenghet, de ha jobban megnézzük, akkor felfedezhetjük a benne rejlő lehetőségeket. Nagyon egyszerű szerkezet, ami pénzt és vizet spórol meg egyszerre.

Japánban kisebb lakások vannak, mint számos más országban. Ezért általában kisebb helyet szánnak a fürdőnek és a mellékhelyiségnek, hogy ezzel is helyet takarítsanak meg. Luxusnak számít az, ha valakinek tágas fürdőszobája van.

 Nem mostani találmány, már az 1950-es években is használták. Kezdetben azért helyezték a kézmosót a vécé tetejére, hogy takarékoskodjanak a hellyel. De időközben megváltozott a világ, így mára már a vízspórolás az elsődleges szempont.

Ez a kombináció lehetővé teszi azt, hogy a kézmosásra használt vízzel teljen meg a vécé tartálya. Ennélfogva tiszta víz helyett, ezzel a használt vízzel végezzük az öblítést. Nincs hátránya, pozitívuma viszont annál inkább.

Nagy pazarlás, hogy mindenre tiszta, iható minőségű vizet használunk. Egy vécé leöblítése esetében tökéletesen megfelel a használt víz is. Ezért vizet spórol.

Mivel hasznosítjuk az egyszer kiengedett vizet, sokkal kevesebb lesz a fogyasztásunk és kevesebbet is fizetünk. Így pénzt spórol.

Kis helyet foglal. Tökéletesen beleillik bármely házba vagy lakásba.

A vécé-t általában senki sem felejti el lehúzni, ugyanakkor a használata utáni kézmosást igen. Ennek köszönhetően esélyünk sincs kihagyni ezt a fontos műveletet.

Ezzel a csoda szerkezettel még nem mentjük meg a világot, de egy nagy lépést tehetünk környezetünk védelme érdekében.

Remélhetőleg a jövőben egyre több ország felismeri ennek a hasznosságát.

Lékó Eszter

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: