You are here

Idén rekordot döntött a japán légtérsértések száma

Chinese SU-27 fighter flies over the East China Sea

Ebben az évben érdekes adatot között a légi határsértésekről a japán védelmi minisztérium: jelentősen megugrott a más országok légierőjéhez tartozó vadászgépek légtérsértéseinek a száma. Ami viszont tényleg meglepetést okozott, hogy dacára a különböző szigetvitáknak, nem Kína felől-érkezett a legtöbb határsértő vadászgép, hanem Oroszország irányából. 

Az ukrán válság óta a japán F 15-ös vadászgépek több mint 324 alkalommal emelkedtek a levegőbe az orosz gépek miatt, mivel az oroszok vadászgépek – többek közt a már elavultnak számító Szuhoj Szu-24-ek – megsértették a japán légteret. Habára az oroszok korábban is rendszert csináltak a szigetország körberepüléséből, most szándékosan berepülnek a japán területek fölé. A védelmi minisztérium szerint majdnem 75%-al nőtt az orosz légtérsértések száma az elmúlt fél évben, ami azt jelenti, hogy idén az orosz gépek többször sértik meg a japán légteret, mint a kínai harci repülők.

Az orosz légtérsértések egyik lehetséges oka, hogy Japánban most telepítik a Raytheon AN/TPY-2 X-radarrendszert, amely repülőgépek észlelésén kívül az interkontinentális ballisztikus rakéták (IBM) kilövésekről is azonnal értesíti a katonaságot. “Egyszerűen csak tesztelik a Kiotó tartományban épülő radar képességeit” – nyilatkozta a katonai újságnak egy védelmi minisztériumban dolgozó japán férfi, aki szerint a védelmi rendszer az észak-koreai kilövéseket hivatott figyelemmel követni.

Az egyik katonai lap (Jane’s Defence Weekly r)  úgy tudja, hogy Japán légterét 533 alkalommal sértették meg, miközben ez a mennyiség  tavaly ugyanilyenkor 308 volt. Tavaly kínai gépek voltak, amik szinte napi rendszerességgel repültek be a japán területek fölé, többek közt a vitatott Szenkaku (kínaiul Tiaojü) – szigetekre. Idén azonban jelentősen “megcsappant” a számuk: a japán védelmi minisztériumban 207 kínai vadászgépről tudnak.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: