Hírek a márciusi menetrendváltásról

2009. december 30. szerda
Írta:

Új menetrend

Japánban minden hónapban megjelenik az országos vasúti menetrend, többféle kiadásaban, változatos tartalommal, szerkesztésben és formában. De mégiscsak vannak jeletősebb, amolyan “igazi” menetrendváltások is: általában negyedévenként. Az államvasút utódvállalatai december közepén jelentették be, hogy mire készüljenek utasaik a tavasztól.

A legrosszabb hírrel kezdjük mindjárt: megint megszűnik néhány éjszakai vonat, most éppen a Tokióból (Ueno pályaudvarról) a hegyeken át a fősziget túloldalára induló Hokuriku és Noto expressz. A különleges szubkultúrájú Noto félsziget elérhetősége tehát tovább nehezedik: eddig csak a saját kis helyiérdekű vasútjától kellett elbúcsúznia, 3 szakaszban, most már éjszakai vonat se indul oda Tokióból. A fejlődést csak a pár év múlva megnyíló shinkansen hozhatja el, ezért sokan értetlenkednek, hogy miért nem bírta ki addig a noto expressz. Megszűnésével alig marad olyan vonat, ami Tokiót éjjel hagyja el, és normál tarifával igénybevehető lenne. Ez különösen rossz hír a vasútbarátoknak.

Tokió városi-elővárosi forgalom:

Új, fontos állomás nyílik Dél-Nyugat Tokióban, a Yokosuka vonalon, így itt át lehet majd szállni (kis séta után) a Nanbu vonalra, és a Tokyu magánvasútra. A Nanbu vonalon (mely egy harántirányú vonal Kawasaki és Nyugat-Tokió között) lesz egy új vonat a reggeli csúcsban, az eggyel kijjebb eső gyűrűn, a Yokohama-Hachioji közötti vonalon pedig gyorsított vonatok is fognak járni óránként. Az ennek kvázi folytatásaként, Tokiót északról teljesen megkerülő, egykor teherforgalom céljára épült körvasúton, a Musashino vonalon is sűrítik a vonatokat, azokat, melyek csigavonalban végüli bekanyarodnak Tokió főpályaudvarára.

A Keihin-Tohoku vonalon befejezik alig 15 éves pályafutásukat a JR East első saját maga által, sorozatban gyártott könnyű elővárosi motorvonatai, az E209-esek.

Helyüket az E233-as, a továbbfejlesztett sorozat veszi át. A következő vonal, melynek jelenlegi szerelvényeit E233-asra cserélik, a Keiyo vonal lesz, és ezzel belső Tokió teljes JR hálózatán a saját gyártású E200-as sorozat fog futni.

A Sanazami expresszeket ritkítják, a gyenge kihasználtság miatt. Viszont régóta áhított jó hír, hogy több vonalon kitolják az esti üzemzárást (Keihin-Tohoku, Sobu-Rapid, Nambu, illetve hétvégén a Saikyo is)

Shinkansen hírek:

A Tokaido Shinkansenen a Nozomi vonatok N700-as szerelvényből lesznek kiállítva, menetidejük csökken. Az 500-as sorozatú szerelvények pedig, amelyek mindig is a prémium kategóriának számítottak, ezért csak a Nozomi vonatokba osztották be őket, most már csak a lassabb vonatokat fogják végezni.

A Sanyo Shinkansenen, annak is elsősorban az alsó, Hiroshima-Fukuoka közötti szakaszán több Kodama és Hikari vonat megszűnik, illetve lekorlátozódik, Nozomiból viszont több lesz – de nem annyival.

A Joetsu Shinkansen vonalán Echigo-Yuzawa és Niigata között csökken a menetidő 3 perccel, a digitális automatikus irányítás (ATC) üzembehelyezésével.

Reptéri vonatok:

A Naritai reptér és Tokió között többnyire félóránként (de néha csak óránként) közlekedő Narita expresszeket sűrítik, és amelyiket lehet, továbbvezetik Tokió túloldalára. Tokyo állomáson a csatlás rendszeres lesz. Új szerelvények is megjelennek, és minden arra járó vonat megáll Shibuya állomáson (ennek már nagyon ideje volt, ez mégiscsak egyike a legfontosabb decentrumoknak).

A Kiotót és Ószakát a Kansai reptérrel félóránként összekötő Haruka expressz viszont kihagyja majd Nishi-Kujo állomást (jogosan), és sűrítik is.

Egyéb:

Kansaiban több expresszvonatnak változik a mentrendje, de semmi jelentős. Ami nagyon jó hír: befejeződik végre a Sagano vonal “felemelése” és kétvágányúsítása Kiotó és Sonobe között, emiatt nem csak a mentidő csökken, de a bosszantó késések is remélhetőleg megszűnnek.

Shikoku-n is piszkálják az expresszvonatokat, de lényegi változás nincs.

Kyushu-n pedig két új állomás nyílik.

Hokkaido-n egyelőre úgy tűnik, hogy semmi sem változik, és ez jó, mert ott ha valami történik, az évek óta csak negatív előjelű szokott lenni.

Ács Balázs
Inter Japán Magazin


Bannerek


Hírlevél

Betöltés...Betöltés...