You are here

Édes (atomsugárzott) otthon!

Return home

A japán kormány engedett a fukushimai erőmű 30 kilométeres zónájából kitelepítettek nyomásának. A 92 lakosú Kawauchi település lakói két órára hazalátogathattak sugárszennyezett otthonaikba. Természetesen védőruhában és megfelelő biztonsági intézkedések közepette. Legfontosabb tárgyaikat egy 70×70 cm-es dobozban vihették magukkal. A veszélyzónában lévő további nyolc település lakóiról a kormány még nem határozott. A kawauchi-i hazalátogatás valószínűleg próba, amelyet a többi település lakói is követhetnek, ha zökkenőmentesen lezajlott.

Végtére is több ezer emberről van szó, akiket az atomerőmű sugárzásakor többhetes bezárkózásra, majd evakuálásra késztettek. A kihalt települések a katasztrófafilmek látványát idézik. Utcáikon csoportokba verődve kószálnak a gazdátlan háziállatok; kutyák, macskák, sertések, tehenek. A műveletlen földeket belepi a gyom. A lezárt területre embernek ide belépnie tilos. Aki mégis megteszi súlyos pénzbüntetést fizet.

Pedig valaha virágzó volt ez a környék, Japán egyik fő mezőgazdasági ellátója. A helyi őstermelők zöldséggel, gyümölccsel, tejjel látták el az országot. Erős volt a tengeri halászat is, amely most szintén pang. Senki sem akar sugárszennyezett halat venni. A japán kormánynak az erőmű sugárzásának megszüntetése után is nagy gondokkal kell megküzdenie. Elsősorban kártalanítania kell a megélhetési forrásaikat veszített termelőket és halászokat, és új foglalatosságot kell keresni számukra.

Zárójelben marad a nagy kérdés, mikor térhetnek vissza otthonaikba végleg a sugárszennyezett városok lakói. Erre vonatkozóan csak talányos megfogalmazású mondatok hangzanak el. Legközelebb a nemzetközi szakemberek véleménye állhat a valósághoz. Ezt állítólag a miniszterelnök is megerősítette egy véletlen elszólásában, vagyis, hogy erre húsz évig nem kerülhet sor.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/elet-a-sugarzasban/
http://interjapanmagazin.com/harom-het-a-hullamok-hatan-3/
http://interjapanmagazin.com/minta-bejegyzes-8/  
http://interjapanmagazin.com/a-japan-termeszeti-katasztrofa-hirei/
http://interjapanmagazin.com/minta-bejegyzes-3/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: