You are here

Három japán turista is áldozatul esett a tunéziai mészárlásnak

n-tunistokyo-a-20150320

Egy újabb súlyos terrorcselekményt követően ismételten gyászba borult Japán: Tunéziában életét vesztette három japán turista, amikor az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet fegyveresei mészárlást rendeztek egy múzeumban. Az eset miatt ismét komoly vita tört ki Japánban, elsősorban annak külpolitikájáról és a terrorizmus elleni harcáról.

„Bármi is legyen a terrorista cselekedet kiváltó oka, ez egyszerűen soha nem lehet elfogadni. Mi szigorúan elítéljük a támadást és mindent segítséget és támogatást megadunk a tunéziai kormánynak, valamint a nemzetközi közöséssggel” – nyilatkozta Abe Sindzó japán miniszterelnök az újságíróknak. Március 18-án Tunéziában fegyveresek támadták meg a tuniszi Bardo múzeumot. A lövöldözésben 22-en vesztették életüket, lényegében mind külföldi turisták. Az áldozatok között volt három japán turista is: Machiyo Narusawa (66), Chiemi Miyazaki (49) és Haruka Miyazaki (22). A merényletért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Március 19-én, egy nappal a terrortámadás után, a japán hatóságok TRT-2-es egysége (Terrorism Response Team-Tactical Wing for Overseas) több embert küldött ki Tunéziába, akik együttműködnek a helyi hatóságokkal a nyomozásban. Elsősorban az információgyűjtés és a támadók beazonosítása a feladatuk, de szükség esetén beavatkozhatnak az eseményekbe, hogyha további japán állampolgárok kerülnének életveszélybe.

Kétségtelen, hogy a tuniszi terrortámadás komoly kihatással lesz Tunézia gazdaságára: alaposan megcsappanhat a külföldi turisták száma az országban. A The Diplomat szerint 2010-ben 13 000 japán utazott az észak-afrikai országba, de ez a szám alaposan megcsappant 2011-ben: még a háromezret sem érte el. Habár tavaly már ez a szám felkúszott 6000-re, de három japán turista halála miatt valószínűleg 1000 alá eshet alá ez a szám.

 Tokió egy figyelmeztetést adott ki a japán turistáknak és rezidenseknek Tunéziában, valamint felszólították az utazási ügynökségeket, hogy lehetőleg „szervezzék át a tunéziai útjaikat”. Felszólították az észak-afrikai országban tartozkodó japán állampolgárokat, hogy csak szükség esetén hagyják el a szállásaikat, és kerüljék el a fontos történelmi helyeket, mivel azok esetleg további terrortámadások célpontjai lehetnek.

A japán turisták halála ismét komoly vitát gerjesztett  a szigetországban, elsősorban Tokió külpolitikájáról, ugyanakkor teljesen mások voltak a kiváltó okok, mint egy hónappal ezelőtt. A japán sajtó rámutatott arra, hogy miközben a nemrég lefejezett két japán riporter – Goto Kendzsit és  Jukava Haruna – saját döntés alapján mentek ki egy konfliktusos zónába (Szíriába), addig most kiránduló japán turisták estek áldozatul egy váratlan terrortámadásban, egy elviekben biztonságosnak tartott országban.  Ez csak megerősítheti azokat a hangokat a kormányban és a japán lakosság körében, akik szerint Tokiónak nagyobb, akár katonai segítséget kell nyújtania a nemzetközi közösségnek a szélsőségesek elleni harc keretében.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: