You are here

Harc a Japán piacért

A franciaországi Biarritzban tartott G7 csúcstalálkozón résztvevő nemzetek igyekeztek a lehető legjobb kapcsolatokat kialakítani. Egy kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően, Amerika több agrár terméket szállíthat be Japánban. Eddig úgy tűnt, hogy az USA igen jól elszigetelte magát a szigetországtól, ezzel azonban újra közel került az értékes piachoz.

Donald Trump amerikai elnök a találkozón ismét az amerikai mezőgazdasági termékeknek keresett megfelelő felvevőpiacot. Japán több szempontból is alkalmasnak bizonyult erre a célra. Az Egyesült Államok számára a negyedik legjelentősebb agráripari felvevőpiacának számít a szigetország, azonban a legutóbbi szabadkereskedelem megállapodás során az USA nem járt jól. A fennálló vámok sokkal könnyebb belépést engedtek az európai áruknak, mint az amerikaiaknak.

Sertésexport szempontjából is igen fontos célpont lett Japán, hiszen a világ legnagyobb sertéshúsimportőrének számít és ezért is óriási harc bontakozott ki az EU és az USA között. Úgy tűnt, hogy ezen téren Európa került fölénybe, Amerika mostanra előnyt szerzett.

Hírdetés

Hírdetés

Bár a mostani megállapodás részletei még nem ismertek, azonban annyi biztos, hogy a gabonaféléken kívül a marha- és sertéshús, a tejtermékek, a bor és az etanolipar is hasznot húzhat ebből.

Rendkívül fontos most ez Amerikának, hiszen a tavaly kitört vámháború miatt Kínába szánt termékeinek exportja leállt, illetve még 2017-ben visszalépett a Csendes-óceáni Partnerség egyezménytől is. Amerika kihátrálása a bent maradt tagok előnyére vált, főként Kanada és Ausztrália szerezhet lépéselőnyt búzaexportban.

Érdekelheti még:

Ajánlott bejegyzések

%d blogger ezt szereti: