You are here

Haltestű gyermekmúmia – Egy japán legenda nyomában

Doma-Miko_Mira1

Wakayama megyében, a Kouya hegy lábánál horrorba illő relikviát rejt egy cseréptetős épület. A Szaikó-dzsi buddhista templom kezelte épületben évszázados kis koporsójában hófehér vásznon gyerekfejű, haltestű múmia „alussza örök álmát”. A legenda szerint a furcsa lényt 1400 évvel ezelőtt a shiga megyei Gamo folyóból fogták ki a halászok. Feje, karjai és törzse emberszabású, deréktól azonban a teste halként folytatódik, lábak helyett farokuszonyban végződik.

Doma-Mikó_Míra4

miira 2

A holttest nem alvó pózban nyugszik, inkább úgy tűnik, mintha heves mozgásban dermedt volna meg örökre. Arca kiáltásba torzul. Szemei kidülledtek az iszonyattól, ordításra nyitott szájából kikandikálnak hegyes, görbe fogai. Két kezét tenyérrel arca felé fordítja, mintha a szemeit készülne eltakarni. A nézőben akaratlanul is felmerül a kérdés, hogy vajon mi rettentette meg ennyire? Egy nálánál is szörnyebb lény (az ember), vagy a halálfélelem?

A 60 cm hosszú, mumifikálódott test japán neve ningyo-no míra, vagyis baba-múmia. A furcsa szerzettel már 25 évvel ezelőtt is foglalkozott magazinunk, de akkor nem tudtunk róla részletes hírt adni. Talán, mert keveselltük az egymondatos legendát, de ez azóta szépen kiterebélyesedett.

miira 5

A múmia „karrierje” a Heisei-korszak 9. évében, vagyis 1997-ben kezdett felívelni. A hírek szerint akkor Wakayama megye a nemzeti kulturális örökség részének minősítette, ezzel a média reflektorfényébe került. Az NHK állami tv-csatorna érdekfeszítő dokumentumfilmet készített róla, ennek hatására belekerült a többi tv-csatorna híreibe, s az újságok, magazinok tudósításaiba.

A hírözön felkeltette a misztikumra fogékonyak érdeklődését, s a baba-múmia évekig vándorkiállításon járta az országot. Eközben csodatevő híre kelt, ennek eredményeképpen egyre többen és többen keresték fel fohászaikkal. Sokan állítják, hogy a múmia teljesítette a kívánságaikat, amikor azt kérték, hogy ne öregedjenek, találjanak rá a boldogságra, vagy, hogy kerüljék el a betegségek és a természeti csapások.

Kamuro Arakada-dóA vándorkiállításnak több millió látogatója volt. A „csodatevő” utoljára 2000 augusztusában, az Aszahi Simbun újság rendezte misztikus kiállításon szerepelt. A sok szállítástól megviselt állapotba került, s Wakayama megye vezetősége a végleges elhelyezéséről döntött. A múmia a Saikó-dzsi templom melletti, felújított épületbe került, ennek neve Kamuro Arikada-dó. Megviselt kis ládikáját egy díszes ereklyeőrző védi.

Persze akadnak, akik nem hiszik, hogy a különös múmia valaha is természetes lény lett volna. Szerintük a múmia két különböző testből összeragasztott groteszk szerzet. Mások pedig kételkednek jótékony, csodatevő erejében. Állítják, hogy gonosz szellem, akinek éjszakánként hallani lehet a sírását. Szerintük azért került a templom felügyelete alá, hogy gyengítsék ártó hatalmát.

KAmuro-Arukada-dó2Nem tudhatom, mennyire kell a múmia közelébe kerülni ahhoz, hogy a felsorolt hatások bármelyike érvényesülhessen. Az is lehet, hogy már a róla szóló tudósítás olvasóira is tud hatni. Ha esetleg e cikk olvastán valaki érzékeli a múmia hatását – legyen az áldásos, vagy átkos – tapasztalatait lapunk közzé teszi.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: