You are here

Hajsza a vörös korall után: Kínai orvhalászok japán területeken

japan_coast_guard_detains_chinese_boat

Habár a mostani kínai-japán találkozó során érezhetően enyhült a feszültségek a szigetviták ügyében, de máris egy újabb elemmel bővült az ellentét: a kínai halászok illegálisan gyűjtik a nemes vöröskorallokat, amelyek Kínában nagyon keresettek az ékszer-kereskedelem területén. 

Az Ogaszavara-szigetek, vagy más néven a Bonin-szigetek  egy japán szigetcsoport, amely Tokiótól körülbelül 1000 kilométerre délre fekszik. A hely leginkább arról híres, hogy számos őshonos vadon élő fajnak ad otthont és 2011-ben a világörökség részévé vált. Ez azonban csak hosszas vita után történt meg, mivel a térségben folyamatosan pusztították a vörös nemeskorallt. Az élőlény iránt nagy a kereslet az ékszer-kereskedelemben, a gyűjtésével viszont komoly sérüléseket szenvedett a helyi ökoszisztéma. Végül nem kevés vita és tárgyalás után Tokió elfogadta az ENSZ döntését és megtiltotta az itt élő halászoknak a vörös nemeskorral begyűjtését.

Azonban most újabb halászok jelentek meg a térségben, akik nem japán zászló alatt közlekedő halászhajókkal láttak hozzá a korall kitermeléséhez. A japán parti őrség november elején két óra alatt három illegális kínai halászhajót azonosított a térségben és felszólította őket a japán felségterületek elhagyására.

Az eset nagy felháborodást váltott ki a Liberális Demokrata Párt (LDP) tagjai között, főleg azért, mert úgy tűnt, hogy az elmúlt napokban végre sikerült enyhíteni a feszültséget Peking és Tokió között. Néhány japán politikus egyenesen azt javasolta, hogy a kormány küldjön tiltakozó jegyzéket Pekingnek. Az Asahi Shimbun nevű japán oldal szerint a japán haditengerészet többször is azzal a kéréssel fordult a kabinethez, hogy növelje a hajók számát, mivel „túl kevesen vannak ahhoz, hogy feltartóztassák a több száz orvhalász hajót”.

Ötven LDP képviselő közös nyilatkozata szerint a probléma elsősorban amiatt van, mert „a japán szabályok túlságosan engedékenyek”. Október óta a japán parti őrség öt kínai halászhajó legénységét tartóztatta le, kettenvörös nemeskorallt gyűjtöttek, négy hajó személyzetét azóta óvadék ellenében elengedték.

Japán szerint Pekingnek tudomása van az illegális kínai halászokról, sőt a kínai kormány egyenesen bátorítja őket az „orvhaszlátra”. Konkrét példaként hozzák fel azt, amikor két évvel ezelőtt egy kínai halászhajó – hadihajók kíséretében – egy olyan területre hajózott, amelynek hovatartozása vita tárgyát képzi a Fülöp-szigetek és Kína között. Ez nem kevés diplomáciai bonyodalmat idézett elő Peking és Manila között.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: